Moravskoslezský kraj koupil dvě vodíková kola, jedno vyjde na 196 tisíc korun

Kolo na vodík od společnosti Pragma. Foto: Pragma IndustriesKolo na vodík od společnosti Pragma. Foto: Pragma Industries

Kola mají sloužit k propagaci vodíkového pohonu a testování.

Moravskoslezský kraj dokončil soutěž na pořízení dvou jízdních kol na vodík. Za každé z nich zaplatí 196 tisíc korun bez DPH, dalších pět tisíc korun bude stát doprava a zaškolení. Dodá je loni založená společnost Hydrogen Art. Mají být dodána do sedmi měsíců od uzavření smlouvy.

Vyplývá to z informací v registru smluv a na profilu zadavatele. Hydrogen Art byl jediným zájemcem, který podal nabídku. Podle smlouvy půjde o kolo Alpha Neo vyrobené společností Pragma Industries. Kola umožní dojezd až 150 km.

Kola budou sloužit k testování v provozu i propagaci vodíkového pohonu. Vodíková kola budou svěřena do užívání krajské destinační společnosti Moravian-Silesian Tourism, která kola odzkouší v horském i městském terénu.

„Od rozvoje a zavádění čistých vodíkových technologií do života si Moravskoslezský kraj slibuje menší zátěž životního prostředí a také vznik nového průmyslového odvětví. Připravuje se tak i na ‚dobu bezuhelnou‘,“ řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Miroslava Chlebounová.

Podobný nákup, ale v podstatně větším počtu kusů, provedl Košický kraj. Objednal si jich dvacet, každé za více než osm tisíc eur. V provozu ale nejsou, ve městě není vodíková plnička.

Tagy Hydrogen Art jízdní kolo na vodík Moravskoslezský kraj Pragma Industries vyhazování peněz
60 komentářů