Moravská Třebová se bude zabývat obnovením MHD

MHD v Moravské Třebové. Foto: Město Moravská TřebováMHD v Moravské Třebové. Foto: Město Moravská Třebová

Za obnovu v prosinci zrušené MHD vznikla ve městě petice.

Moravská Třebová na Svitavsku se bude zabývat obnovením městské hromadné dopravy, kterou zrušila v polovině loňského prosince. Zda se městské autobusy do ulic vrátí, ale stoprocentně jisté není. ČTK to řekl starosta Miloš Mička (Změna pro Třebovou).

MHD začala jezdit v Moravské Třebové v říjnu 2018. Město zaplatilo dopravce, který provozoval nízkokapacitní autobusy. Podle Mičky se v závěru roku svezlo denně autobusem jen 80 lidí, což lze přičítat koronavirové pandemii, ale také malému zájmu lidí o cestování veřejnou dopravou.

„Dostali jsme od zastupitelů za úkol zabývat se obnovením. Dáváme dohromady podklady. My k tomu budeme svolávat pracovní jednání, definovat si podmínky a rozsah,“ řekl Mička.

Radnice loni rozhodla o tom, že MHD zruší a místo toho zavede Senior taxi, které by mělo zahájit provoz v první čtvrtině roku. Město ovšem obdrželo petici proti zrušení veřejné dopravy. Podepsaly ji stovky lidí, hlavně ze vzdálenějších místních částí. „Otázka je, jestli je MHD pro město naší velikosti to správné,“ řekl starosta. Třebová má kolem 10.000 obyvatel.

Předloni vydala radnice za provoz MHD 2,4 milionu korun, loni zrušila některé zastávky, náklady pak byly kolem 1,5 milionu korun.

ČTK

Tagy MHD Moravská Třebová Moravská Třebová
12 komentářů