Mnichov – Varšava, Graz – Berlín. České dráhy odhalily plány na nové noční vlaky

Lůžkový vůz WLABmz Českých drah. Foto: Petr Kříček / České dráhyLůžkový vůz WLABmz Českých drah. Foto: Petr Kříček / České dráhy

Dopravce plánuje start v prosinci 2023.

České dráhy se chtějí vrhnout do byznysu dálkových nočních vlaků, které nebudou začínat či končit na území České republiky. Plánují spuštění vlaku z Mnichova přes Vídeň do Varšavy a z rakouského Grazu (Štýrský Hradec) přes Prahu do Berlína.

Vyplývá to z oznámení o plánované nové službě, které zveřejnil Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře na svých stránkách. Oba vlaky mají začít jezdit od prosince příštího roku.

V případě nočního vlaku Mnichov – Varšava má jít o každodenní spojení s kapacitou 470 míst. Po českém území má jet přes Břeclav a Bohumín v obou časových polohách zhruba mezi 1. a 3. hodinou ranní. Časy odjezdů a příjezdů v ostatních stanicích mimo Česko materiál neuvádí.

Druhým nočním spojením má být noční vlak z Grazu do Berlína.  Ten má mít kapacitu 450 cestujících a jezdit denně. Návrh jízdního řádu počítá s vedením přes Břeclav, Brno, Pardubice, Prahu-Holešovice a Děčín. Z Břeclavi má odjíždět ve 23:55, ve 4:55 je v Děčíně. V opačném směru má jet ve 23:02, v Břeclavi má být ve 4:10.

Zveřejnění oznámení neznamená jistotu, že vlaky skutečně vyjedou. Je ale prvním krokem, který musí dopravce udělat pro zavedení komerční linky. České dráhy uvedly, že plány nebudou komentovat.

Tagy České dráhy noční vlaky
95 komentářů