Porucha přístrojů znovu přerušila provoz na Ruzyni. Letadla musela neplánovaně přistávat jinde

Letadla Wizz Air a Smartwings divertovala do Pardubic. Foto: Letiště PardubiceLetadla Wizz Air a Smartwings divertovala do Pardubic. Foto: Letiště Pardubice

Komplikace s počasím začaly v noci.

(aktualizováno 13:57) Provoz na Letišti Václava Havla dnes výrazně narušily výpadek systémů na sběr dat a mlha. Kvůli špatnému počasí nemohou již zhruba od půlnoci letadla na letišti přistávat. Některá ještě vyčkávají ve vzduchu na zlepšení počasí, první již divertovala na jiná letiště. Jde již o desítky letů. Letadla začala znovu přistávat před 10. hodinou. Kolem 12:30 se počasí opět zhoršilo a na více než hodinu bylo přistávání přerušeno.  Letiště očekává zlepšení až v 16 hodin.

„Z důvodu nepříznivého počasí a poruše systému sběru meteo dat může může docházet k častým divertům letů na jiná letiště. Za vzniklou situaci se omlouváme,“ uvedlo letiště na sociální síti X. Kvůli mlze je dohlednost zhruba 250 metrů. Pokud by ale přístroje (tzv. AWOS) byly funkční, přistání by bylo možné. „S ohledem na výpadek stanic nemůže ŘLP a posádky letadel aplikovat postupy za nízké dohlednosti. Provoz tak bude do opravy zařízení dodavatele záviset na aktuálním vývoji počasí a podmínek viditelnosti na letišti,“ uvedlo Řízení letového provozu na síti X. Bez přesných údajů o počasí nemohou řídící letového provozu informovat posádky letadel o podmínkách na letišti. 

Český hydrometeorologický ústav uvedl, že k poškození došlo kvůli bouřce. „Ve čtvrtek večer se na letišti Praha při přechodu frontálního systému vyskytla bouřka, blesk uhodil přímo do budovy meteorologické stanice a způsobil výpadek centrálního sběru dat ze systémů sledujících meteorologické parametry na letišti. Na opravě pracujeme, zatím se nepodařilo systém zprovoznit v plném rozsahu, rozsah vyžaduje zásah dodavatele systému,“ uvedl ČHMÚ.

Po obědě se kvůli omezení rozhodl pro divert do Vratislavy let LOT z Varšavy. Vyčkává Boeing 787 Dreamliner stejné společnosti, který má z Prahy letět na Zanzibar. Na přistání čeká také Boeing 777 Emirates, Qatar Airways míří do Vídně.

Diverty se týkaly například nočních letů Smartwings, které skončily v Pardubicích či Brně. Ranní let Ryanairu z Pisy zamířil nakonec do Brna, Transavia z Paříže do Norimberka. Po desítkách minutách vyčkávání se rozhodli piloti i dalších dopravců zamířit jinam. KLM z Amsterdamu přistálo  v Drážďanech, Wizz Air s lety z Itálie do Pardubic a Vratislavi. Swiss se s letadlem vrátil po téměř hodině vyčkávání zpět do Curychu.

Pro cestující znamená situace velké komplikace, řada letů bude zcela zrušena nebo budou mít mnohahodinová zpoždění.

Tagy letiště praha
86 komentářů