Místo vlečky nová silnice a parkoviště. Má ulevit dopravě v centru Náchoda

Nová silnice na místě bývalé vlečky v Náchodě. Foto: Městský úřad NáchodNová silnice na místě bývalé vlečky v Náchodě. Foto: Městský úřad Náchod

Na nové silnici vzniklo 29 parkovacích míst a stezka pro chodce a cyklisty.

V centru dvacetitisícového Náchoda vznikla nová silnice na místě bývalé železniční vlečky do místní teplárny. Řidičům ji město otevřelo v pátek odpoledne. Komunikace propojila Kladskou a Borskou ulici. Měla by ulevit dopravě v centru a zjednodušit cestu řidičům jedoucím ve směru od Hronova na Červený Kostelec a na náchodské sídliště Plhov.

Silnice, která město přišla na 17,1 milionu korun a jejímž zhotovitelem byla společnost Strabag, je prodloužením stávající Tkalcovské ulice. Komunikace je jednosměrná ve směru z Kladské ulice. Pokud ji řidiči využijí, nebudou muset jezdit až na auty přetížený kruhový objezd u autobusového nádraží.

Na silnici také stavbaři postavili parkovací pruh s 29 místy a stezku pro chodce a cyklisty. Pro cyklisty bude díky tomu provoz v Tkalcovské ulici obousměrný. Součástí stavby byla i dešťová kanalizace a veřejné osvětlení. Stavba trvala od letošního června a její součástí byly i rekonstrukce teplovodu a přeložka plynovodu. Pro nevidomé je vydlážděna vodící linie.

Po železniční vlečce se v minulosti vozilo uhlí do teplárny. V minulých letech teplárna investicí přes čtvrt miliardy korun přešla na vytápění plynem a vlečka tak ztratila smysl.

Náchod leží na hlavní tranzitní silnici I/33 z Hradce Králové do Polska a město je často zahlceno kolonami aut a kamionů. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) připravuje stavbu obchvatu Náchoda za odhadovaných 3,1 miliardy korun bez DPH. Stát již vykupuje pozemky. Stavební povolení by ŘSD mohlo získat v roce 2022, samotná stavba by mohla začít o rok později.

ČTK

Tagy Náchod
9 komentářů