Místo tří hodin tři dny. Běžný let na Madeiru se změnil v nekončící 60hodinové martyrium

Boeing 737 MAX 8 TUI fly Belgium. Foto: Dylan AgbagniBoeing 737 MAX 8 TUI fly Belgium. Foto: Dylan Agbagni

Cestující nasedli do letadla v pátek ráno, na ostrov dorazili v neděli večer. Někteří už to chtěli vzdát.

Měl to být běžný dovolenkový let společnosti TUI z anglického Manchesteru do Funchalu na portugalském ostrově Madeira. Místo toho zažili cestující 60hodinové martyrium způsobené několika neúspěšnými pokusy o přistání. Letiště totiž sužovalo špatné počasí, mezi piloty je navíc přistání na ostrově obávané.

Let odstartoval z Manchesteru v pátek v 8:48 ráno. Před prvním pokusem o přistání na Madeiře byl let kvůli počasí divertován na sousední ostrov Porto Santo. Na tamním letišti  strávili cestující noc.

Druhý den letoun opět odstartoval do Funchalu. Přelet představoval pouhých 66 kilometrů. Počasí však pilotům znovu nepřálo, a nakonec museli přistát na španělském ostrově Tenerife, tedy přes 500 kilometrů jižněji.

Podle webu Madeira Island News už někteří cestující odmítali letět dál. Společnost je však uklidňovala, že tentokrát se vše povede.

https://twitter.com/EmilyJames_2/status/1746490202464403923

Po čtyřech hodinách čekání na přistávací ploše se piloti rozhodli pro další pokus. Následovalo tříhodinové kroužení nad Madeirou, které poté posádka opět vzdala a vrátila se na Tenerife.

Letoun společnosti TUI krouží u Madeiry. Zdroj: Flightradar24

Tam dovolenkáři přenocovali a třetí den se letounu Boeing 737-800 konečně podařilo ve Funchalu přistát. Stroj dosedl ve 21:26, proč mu trval krátký let celý den, není z informací jasné.

Sociální sítě následně zaplavily stížnosti pasažérů, kteří místo aby přistáli v pátek v poledne, museli strávit dvě noci v letištních hotelech a další desítky hodin v letadle.

Letiště ve Funchalu je podle expertů považováno za jednu z nejsložitějších destinací pro přistání. Posádky kvůli němu musí absolvovat dodatečná školení. Počasí je na něm navíc často nepředvídatelné, zrádný je zejména vítr.

Konečné rozhodnutí je na kapitánovi letu. Web Simple Flying uvádí, že zatímco letoun společnosti TUI nad Madeirou kroužil, jiná letadla mezitím ve Funchalu přistávala.

Tagy divert Letiště Manchester TUI fly
96 komentářů