Místo SXF nově už jen BER. Z Schönefeldu se stal Terminál 5 nového berlínského letiště

Nástup do Airbusu A320 společnosti easyJet na letišti Schönefeld. Foto: Flughafen BerlinNástup do Airbusu A320 společnosti easyJet na letišti Schönefeld. Foto: Flughafen Berlin

Schönefeld od dnešního dne není samostatným letištěm.

Ze stávajícího berlínského letiště Schönefeld se dnes stal Terminál 5 nového letiště Willyho Brandta. Přejmenování je dalším ze série kroků, které předcházejí plnému otevření nového metropolitního letiště, které nahradí dosavadní letecké uzly Schönefeld a Tegel.

Terminál 1, který je ústřední částí letiště Willyho Brandta, bude po opakovaných odkladech otevřen v sobotu 31. října, což je devět let po původně předpokládaném termínu.

Dnešní změna názvu nebude mít na cestující prakticky žádný dopad, mohou si ale všimnout nového kódu Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) pro označení letiště. Místo dosavadní zkratky SXF pro Schönefeld naleznou na kufrech a letenkách kód BER. Stejný kód bude nově používán i pro další metropolitní letiště Tegel, které ale bude od 8. listopadu uzavřeno. Leteckou obsluhu hlavního města převezme letiště s oficiálním názvem Letiště Willyho Brandta Berlín Braniborsko (Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt).

Terminál 5 po přejmenování. Foto: Flughafen Berlin

Terminál 5 po přejmenování. Foto: Flughafen Berlin

Z provozního hlediska dnešní změna znamená, že Schönefeld už není samostatným letištěm. Na střeše budovy nyní již bývalého letiště Schönefeld dominuje název „BER Terminál 5“. Každé písmeno i číslice jsou dva metry vysoké a každé váží zhruba 50 kilogramů.

Dalším krokem ke zprovoznění nového letiště je otevření tamní železniční trati pro pravidelný provoz. Od pondělí 26. října tak bude linka berlínské městské dráhy zastavovat na novém podzemním nádraží „Letiště BER – Terminál 1-2“. Vstup přímo do Terminálu 1, který je centrální částí letiště Willyho Brandta, ale prozatím nebude z nádraží možný.

Nové letiště, které leží na jihu německé metropole na braniborském území, se začalo budovat před 14 lety. Kvůli problémům s včasným dokončením se ale na řadu let stalo symbolem neschopnosti politiků dotahovat velké stavební projekty.

ČTK

Tagy BER Berlin Brandenburg International Schönefeld SXF Top
12 komentářů