Místo parní lokomotivy brejlovec. Den železnice v Kralupech bude kvůli suchu bez páry

Brejlovec a karkulka. Autor: České dráhyBrejlovec a karkulka. Autor: České dráhy

Kralupy nad Vltavou čeká v sobotu velký svátek příznivců nejen železniční historie. Do města a okolí se v rámci Středočeského

Kralupy nad Vltavou čeká v sobotu velký svátek příznivců nejen železniční historie. Do města a okolí se v rámci Středočeského železničního dne sjedou historické i moderní vlaky, a také autobusoví veteráni. Jednu šmouhu na kráse ale akce má: kvůli suchu a související výstraze hasičů nebudou k vidění původně přislíbené parní lokomotivy. Sucho se tak podepisuje na sezoně už od samého začátku, loni zákaz páry ve Středočeském kraji přišel až koncem července.

Parní lokomotiva papoušek (477) měla být v čele zvláštního vlaku Sv. Jiří z Prahy přes Kralupy na Řipskou pouť (Ctiněves) a zpět do Kralup. „Soupravu měla podle původních plánů vézt parní lokomotiva, ale kvůli zákazu provozu těchto strojů v souvislosti s aktuálním rizikem vzniku požárů bude nahrazena historickou dieselovou lokomotivou brejlovec v historickém nátěru,“ sdělil Petr Pošta z tiskové oddělení Českých drah. Parní stroje se neukáží ani na paprskovitých jízdách kolem Kralup.

Připraveny ale budou jiné atrakce. Na vybraných osobních vlacích mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou bude nasazena jednotka InterPanter nebo souprava s historickými lokomotivami „bobina“ a „kyklop“, osobní vlaky do Velvar pak zajistí historický motorový vůz „kredenc“. V čele vlaků na hvězdicovitých jízdách z Kralup do Neratovic, Velvar, Lužce nad Vltavou a Kladna bude nasazena motorová lokomotiva „karkulka“. Krátký výlet bude možné podniknout také historickým motorákem „hurvínkem“, který bude pendlovat mezi Kralupy a Nelahozevsí.

Vedle samotných jízd bude v Kralupech nad Vltavou připravený i doprovodný program. Ve stanici se uskuteční výstava kolejových vozidel. Od nádraží budou odjíždět historické autobusy. Ty pojedou po třech linkách a svezou cestující po Kralupech (Karosa ŠD 11) i okolí – do Nelahozevsi a Veltrus (Ikarus 280.10) a do Noutonic (Škoda 706 RTO linkový). V Noutonicích bude možné přestoupit na výletní vlak Cyklohráček.

Podrobnosti k akci a jízdní řády vlaků jsou na stránkách Českých drah.

Historické autobusy. Pramen: ROPID

Historické autobusy.
Pramen: ROPID

Nejde ale o jedinou víkendovou akci pro příznivce železnice. Sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.CZ ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) a Vyšší odbornou školou a střední školou technickou v České Třebové připravilo pro žáky, studenty i širokou veřejnost interaktivní akci v České Třebové. Akce se uskuteční ve dnech 26. a 27. dubna v železniční stanici v České Třebové a v prostorách VOŠ a SŠT Česká Třebová. V pátek je akce určená žákům a studentům, sobota je otevřená zájemcům z řad veřejnosti.

K vidění bude ukázka lokomotiv dopravců LokoTrain, ČD Cargo, Metrans Rail a SŽDC s prohlídkou kabiny strojvedoucího a komentářem. Lidé také budou moci nahlédnout do řídícího stavědla výpravčích nebo si vyzkoušet simulátor pro výcvik strojvedoucích.

Tagy České dráhy Kralupy nad Vltavou Středočeský železniční den
16 komentářů