dkv-spojujeme

Místo pouhých křížů světla a závory. SŽDC vylepší 13 přejezdů na lokálkách

Centrální komise ministerstva dopravy schválila Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) vylepšení 13 železničních přejezdů převážně na tratích s regionální dopravou.

Centrální komise ministerstva dopravy schválila Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) vylepšení 13 železničních přejezdů převážně na tratích s regionální dopravou.

K doplnění závor a rekonstrukci zabezpečovacího zařízení dojde na celkem třech přejezdech na trati z Lipové Lázní do Javorníka ve Slezsku. Úpravou projdou na této trati dvě křížení nedaleko stanice Vápenná a jedno poblíž zastávky Lipová Lázně jeskyně. Závory získají také přejezdy na tratích Nepomuk – Blatná, Bakov nad Jizerou – Kopidlno a Žďár nad Sázavou – Tišnov. Na posledně jmenované dráze dojde dále k rekonstrukci přejezdu nedaleko stanice Nedvědice.

Světelná a zvuková signalizace pak nahradí výstražné kříže u přejezdů na tratích Kolín – Ledečko, Neratovice – Brandýs nad Labem, Olomouc – Krnov, Domažlice – Planá u Mariánských Lázní a Tábor – Bechyně. Křížení poblíž Milhostova u Mariánských Lázní na spojnici Karlových Varů a Mariánských Lázní navíc získá i závory.

„Statistiky vývoje nehodovosti na železničních přejezdech potvrzují, že zvyšování bezpečnosti v celém možném spektru od instalování výstražných světelných zařízení až po doplnění závor je v dlouhodobém horizontu účinné. Proto každoročně v rámci celé železniční sítě vytipujeme přejezdy, které jsou vhodné pro zvýšení zabezpečení či modernizaci,“ uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Další formou zvyšování bezpečnosti je rušení přejezdů. Loni bylo podle Drážního úřadu oficiálně zrušeno deset přejezdů, takže se jejich počet zastavil na čísle 7858.

Tagy přejezdy SŽDC zabezpečovací zařízení
110 komentářů