dkv-spojujeme

Místo pilotů automat. Airbus dokončil testování letadla, které vzlétlo i přistálo samo

Pro testování autonomních technologií využil Airbus model A350-1000. Foto: AirbusPro testování autonomních technologií využil Airbus model A350-1000. Foto: Airbus

Výrobce letadel Airbus úspěšně dokončil program testování nové technologie, díky které letadlo zvládne bez pomoci pilotů pojíždět po zemi, vzlétnout

Výrobce letadel Airbus úspěšně dokončil program testování nové technologie, díky které letadlo zvládne bez pomoci pilotů pojíždět po zemi, vzlétnout i přistát. Nová technologie ale podle Airbusu nemá vést k tomu, že aerolinky již nebudou potřeboval piloty.

Projekt nazvaný ATTOL (Autonomous Taxi, Take-Off and Landing) měl firmě ukázat využití automatického systému pro pojíždění na letišti, vzlet i přistání. Firma k tomu využívá rozpoznávací software vycházející ze snímků z palubních kamer. Airbus uskutečnil celkem šest testovacích letů, během každého pětkrát vzlétl a přistál. Na palubě byli vždy piloti a technici Airbusu. Novou technologii firma zkoušela na Airbusu A350.

Podle Airbusu celý projekt měl ukázat strojové využití dat z provozu letadla pro samotné ovládání letadla. Pilotům má umožnit více se zaměřit na důležitější činnosti během letu. Podle výrobce technologie povede k dalšímu zvýšení bezpečnosti provozu. „Jde o technologie, které mají pilotům pomoci, nikoliv je nahradit,“ uvedl už dříve Airbus ve svém prohlášení.

Tagy Airbus samořiditelná letadla
46 komentářů