Násyp, nebo 2,5 kilometru dlouhý most. ŘSD přepracovalo dokumentaci na dálnici Brno – Vídeň

Vizualizace dálnice D52 u obce Bavory. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D52 u obce Bavory. Foto: ŘSD

Optimistická varianta počítá se zahájením stavby příští rok.

Po desítkách let neúspěšných pokusů o získání povolení zkouší Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) prosadit znovu trasu dálnice D52 z Brna do Vídně v úseku z Pohořelic na státní hranici. Po předchozím rozdělení na více úseků spojilo nyní ŘSD dokumentaci do jedné rozsáhlé a výrazně přepracované.

V registru oznámení EIA se objevila minulý týden přepracovaná dokumentace, která reaguje na závěry takzvaného zjišťovacího řízení. Rozsáhlý dokument pro ŘSD zpracovaly společnosti Sudop Praha, Pudis, Metroprojekt a Dopravoprojekt. Poprvé je dostupný veřejnosti.

Dokumentace je nově doplněna o řadu posudků a studií o vlivu stavby na životní prostředí od zatížení hlukem až třeba po světelný smog. Revizí prošel i odhad počtu aut na dálnici: autoři předpokládají, že po dokončení v roce 2030 by po novém úseku jezdilo maximálně 25 000 vozidel denně.

Už v poslední verzi přišlo ŘSD s novou verzí převedení dálnice přes vodní dílo Nové Mlýny. Oproti předchozímu řešení, tedy vedení komunikace na uměle vytvořeném náspu v horní nádrži, je navrhováno vybudování 2 424 metrů dlouhého mostu o 49 polích s výškou až 7 metrů nad hladinou. Varianta náspu ale není ještě vyloučena. Dokumentace uvádí optimistický termín zahájení stavby příští rok a dokončení celé dálnice v roce 2029.

„Jsou navržena opatření pro eliminaci respektive snížení vlivů na jednotlivé složky životního prostředí. Z celkového hodnocení vlivů záměru na životní prostředí vyplývá, že předmětný záměr je přijatelný za podmínky realizace opatření uvedených jako opatření k prevenci, vyloučení a snížení všech významných negativních vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví,“ uvádí autoři dokumentace.

Úsek dálnice z Pohořelic přes Mikulov do Rakouska sice získal poprvé kladný posudek EIA již v roce 2005, ale kvůli odporu řady spolků a lidí nedokázali silničáři získat všechna povolení, která potřebovali k zahájení stavby. Proto se přípravou rozhodli projít od začátku, přičemž nechtějí získávat povolení pro jednotlivé úseky, ale pro celý 23 kilometrů dlouhý úsek naráz.

Tagy D52 Pohořelice - st. hranice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
98 komentářů