Do Brna se po rekonstrukci vrátila historická loď Dallas, dostane nové jméno

Loď Dallas po rekonstrukci. Pramen: DPMBLoď Dallas po rekonstrukci. Pramen: DPMB

Zpět do Brna se dnes vrátila po patnáctiměsíční rekonstrukci historická loď Dallas z roku 1955. Od loňského února procházela generální

Zpět do Brna se dnes vrátila po patnáctiměsíční rekonstrukci historická loď Dallas z roku 1955. Od loňského února procházela generální opravou v dílnách firmy Jesko CZ v obci Hlavečník na Pardubicku. Dokončovací práce nyní provedou zaměstnanci Dopravního podniku města Brna. „S cestujícími loď vypluje v červenci,“ uvedl mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Podnik se rozhodl pro velkou rekonstrukci Dallasu předloni. Loď, která až do roku 1992 nesla jméno Moskva, je mimo provoz už od roku 2011. V dílnách se dočkala například výměny dřevěné paluby za ocelovou plynotěsnou, opravy vodotěsných přepážek, dnové a boční obšívky, žebrování, elektroinstalace nebo požárně-bezpečnostního systému.

Loď Dallas po rekonstrukci. Pramen: DPMBLoď Dallas po rekonstrukci. Pramen: DPMBLoď Dallas (nově Morava) po rekonstrukci. Pramen: DPMBBrněnská výletní loď Dallas (nově Morava) už prošla opravou. Pramen: DPMB

Právě kolem pojmenování lodi panuje nejistota, neboť podnik už jeden Dallas na vodě má. Původně proto ohlásil návrat ke jménu Moskva, posléze ale vypsal anketu. Její výsledky nejsou dosud známé, rozhoduje se mezi třemi jmény: Moskva, Morava a Bratislava. Nový název by měl být oznámen ještě tento týden.

Brněnský dopravní podnik má flotilu šesti funkčních lodí plus zatím nefunkční (pořád ještě) Dallas. Díky znovuzařazení Dallasu do provozu má v sezoně vzrůst počet spojů na Brněnské přehradě, plavidlo má zároveň sloužit jako připomínka dopravní historie, podobně jako si podnik připomíná minulost historickými tramvajemi, trolejbusy a autobusy.

Lodě Dopravního podniku města Brna přepravily loni od půlky dubna do konce srpna 245 tisíc lidí, což je o 10 tisíc více než v předloňském roce.

Tagy DPMB loď Dallas
45 komentářů