Místo auta autobusem. Kraj výrazně posílí počty spojů pro běžkaře do Jizerek

Autobus ČSAD Liberec na Smědavě. Foto: Korid LKAutobus ČSAD Liberec na Smědavě. Foto: Korid LK

Liberecký kraj se rozhodl řešit problém s blokováním nástupních míst Jizerskohorské lyžařské magistrály automobily výrazným posílením autobusových spojů. Od soboty

Liberecký kraj se rozhodl řešit problém s blokováním nástupních míst Jizerskohorské lyžařské magistrály automobily výrazným posílením autobusových spojů. Od soboty 2. února přidá autobusy na linkách do Bedřichova a na Smědavu.

Spolu s vedením obcí Hejnice a Bedřichov sledujeme znepokojivý vývoj v individuální automobilové dopravě, která dlouhodobě přetěžuje průjezdnost komunikací a mnohdy překračuje kapacitu parkovacích míst,“ konstatuje ředitel Koridu Jiří Hruboň. Policie v posledních týdnech musela několikrát zejména Bedřichov uzavřít a zakazovat vjezd dalším autům kvůli  dopravnímu kolapsu.

V sobotu tak dojde ke změně jízdních řádů linek 145 z Liberce do Bedřichova  a 650 z Frýdlantu na Smědavu.

V případě linky 145 dojde o víkendech ke zvýšení počtu spojů z 12 na 21 párů spojů o sobotách a nedělích. V pracovní dny poté z 5 na 6 párů spojů. V kombinaci s linkou MHD 18 z Liberce, kterou do Bedřichova také přiobjednává Liberecký kraj, budou mít zájemci zimních sportů nabídku 2-3 spojů za hodinu v každém směru. Pro mimoliberecké je možnost zaparkovat o víkendech zdarma u terminálu MHD Fügnerova v obchodním centru Fórum Liberec, parkoviště je i u autobusového nádraží. Lyžařům tak odpadne často dlouhé čekání na volné parkoviště na Maliníku či v Bedřichově.

Na lince do Smědavu jde o zdvojnásobení počtu spojů. Každou sobotu a neděli pojede z Hejnic od vlaku z Liberce 8 párů spojů místo současných již posílených 4. Ranní spoje navíc budou připraveny na nápor vypravením dvou autobusů. „V případě Smědavy se jedná již o druhé posílení v této sezóně,“ informuje zástupce ředitele Otto Pospíšil. Zvýšení kapacity vypravením dvou autobusů najednou cestující přivítali a kapacita se naplnila, ale stále to neodrazuje velké množství řidičů od volby jízdy autem, přestože se nakonec k cíli nemusí dostat“ připomíná výsledky opatření z minulých víkendů

Podle něj je posila na Smědavu komplikovaná i tím, že autobus musí projet velmi dlouhým úsekem se zúženým profilem průjezdnosti. Spoje navíc musí navazovat na vlaky od Liberce, které jezdí v hodinovém intervalu. Na obou linkách platí běžný tarif IDOL. Provoz na obou linkách zajišťuje ČSAD Liberec.

Tagy autobusové spojení do Jizerských hor ČSAD Liberec Korid LK
14 komentářů