Ministrem dopravy v USA bude fanoušek železnice, který chce více chodníků a cyklostezek

Pete Buttigieg při zahajování bikesharingové služby ve městě South Bend. Foto: FB Petea ButtigiegaPete Buttigieg při zahajování bikesharingové služby ve městě South Bend. Foto: FB Petea Buttigiega

Buttigieg bude nejmladším ministrem budoucí americké vlády.

Budoucí americký prezident Joe Biden si na post ministra dopravy vybral svého soupeře z demokratických primárek Peta Buttigiega. Ten bude zřejmě nejmladším členem nového kabinetu.

Doprava by za jeho působení mohla projít v USA velkou proměnou, a to směrem k větší podpoře zejména chodníků a cyklostezek i rozšíření veřejné dopravy. „Je to obrovská příležitost, jak vytvořit více pracovních příležitostí, i způsob, jak čelit klimatickým změnám,“ uvedl Buttigieg. V nominačním projevu osmatřicetiletý Buttigieg uvedl, že investice do veřejné dopravy či chodníků a cyklostezek může pomoci smazat i velké sociální rozdíly mezi obyvateli.

Budu druhým největším železničním nadšencem,“ řekl při nominačním projevu v narážce na budoucího amerického prezidenta Joe Bidena, který se dlouhodobě netají podporou železnice a získal v minulosti i přezdívku Amtrak Joe podle názvu americké železniční společnosti.

Biden už ve volební kampani sliboval, že současně chce výrazně rozproudit investice do oprav silnic a dálnic. Ty jsou podle něj často ve velmi špatném stavu. Peníze do dopravní infrastruktury mají více rozproudit americkou ekonomiku.

Doprava v USA by se za příští vlády měla začít odklánět od své orientace na přesuny hlavně autem. Buttigieg dříve v rozhovoru pro Bloomberg CityLab  uvedl, že v minulosti byla města navrhována pro pohodlný provoz aut. V příštích letech by měla být podle něj řešena města pro lidi.

Lidé musí mít alternativu k autům

To podle něj znamená nejen dobré silnice, ale i infrastrukturu pro jízdu na kole či chození pěšky nebo použití veřejné dopravy. „Nemůžeme očekávat, že lidé opustí svá auta, pokud nemají dobrou alternativu. Podpora, jakou má individuální automobilová doprava, je v USA v porovnání s jinými druhy dopravy neúměrná,“ uvedl Buttigieg. Za jeho působení v čele města South Bend v Indianě došlo k řadě úprav ulic ve prospěch chodců, zasazoval se o lepší železniční spojení s Chicagem.

Buttigieg byl od roku 2012 do letošního roku starostou města South Bend ve státu Indiana. Letos na jaře se ucházel o nominaci na prezidenta. Z klání později odstoupil a postavil se za Bidena.

Ministerstvo dopravy zodpovídá za provoz dálnic, letadel, vlaků a dalších prostředků hromadné dopravy. Podle agentury AP bude zřejmě hrát v nastupující administrativě významnou roli. Biden se totiž zavázal, že nasměruje miliardy dolarů na zlepšení stárnoucí americké infrastruktury a znovu zavede řadu iniciativ, jejichž cílem je snížit produkci skleníkových plynů. Chystá se rovněž zavést povinné nošení roušek ve veřejné dopravě a v letadlech. Tím chce zpomalit šíření koronaviru.

Tagy Pete Buttigieg USA
117 komentářů