Ministerstvo dopravy začalo řešit stavební povolení pro D11 na státní hranici

Stav rychlostní silnice S3 v Polsku na konci června 2022. Foto: GDDKiAStav rychlostní silnice S3 v Polsku na konci června 2022. Foto: GDDKiA

ŘSD už hledá zhotovitele pro 21 kilometrů dlouhý úsek.

Ministerstvo dopravy dnes oznámilo zahájení stavebního řízení pro další úsek tuzemské dálniční sítě. Začalo řešit žádost o stavební povolení pro úsek dálnice D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem. Délkou i náklady půjde o největší dálniční zakázku posledních deseti let. Na hranici na stavbu naváže silnice S3 v Polsku, která se již staví a je blízko dokončení.

Vyplývá to z informací na úřední desce.  Podle dokumentu ŘSD podalo žádost již v červenci loňského roku, od té doby doplňovalo podklady. Stavba má od roku 2019 územní rozhodnutí. ŘSD se za poslední rok podařilo vykoupit většinu pozemků.

Stavební řízení se týká hlavní trasy včetně staveb řady mostů a dvou tunelů. ŘSD už loni v závěru roku zahájilo soutěž na zhotovitele, aktuálně posunulo termín pro podání nabídek do 30. března. Odhadovaná cena stavby o délce 21 kilometrů je 13 miliard korun.

ŘSD chce na jaře začít s archeologickým průzkumem, do konce roku má zahájit celá stavba. Podle harmonogramu má trvat 42 měsíců, dokončení se  předpokládá v roce 2027. Jako první se má stavět úsek ze státní hranice za Královec (více jsme psali zde). Ten by měl být hotový v roce 2025.

Už v tuto chvíli probíhají přípravné práce, jako například kácení stromů. Příští rok ŘSD začne se stavbou komunikace v Elektrárenské ulici v Trutnově, která společně s komunikací v Ječné ulici vytvoří obchvat centra Poříčí. Do dokončení kompletní dálnice nebudou smět přes hranice nákladní auta. Kompletní data o stavbě jsou v informačním letáku.

Úsek D11 z Trutnova na česko-polskou hranici. Foto: ŘSD

Úsek D11 z Trutnova na česko-polskou hranici. Foto: ŘSD

 

Tagy D11 D11 Trutnov - státní hranice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD stavební řízení
21 komentářů