Ministerstvo dopravy představilo nové testovací otázky pro autoškoly

Vozidlo autoškoly. Foto: Autoškola HoráznýVozidlo autoškoly. Foto: Autoškola Horázný

Otázky reagují i na rostoucí zájem o jízdu aut s karavanem.

Ministerstvo dopravy, Asociace autoškol ČR a ČESMAD Bohemia dnes zveřejnily sadu 38 nových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění. Již pátá série se týká hlavně zájemců o řidičské oprávnění na autobus, nákladní automobil a přípojná vozidla.

Řeší ale i problematiku řidičů osobních aut, například přepravu v autosedačkách. V nové sadě jsou zahrnuty i testové otázky týkající se utváření souprav vozidel skupin B+E a B96, jako reakce na časté dotazy řidičů karavanů.

Nové otázky od 13. března

Žadatelé o řidičský průkaz se s novými otázkami budou setkávat od 13. března. „Tentokrát se testové otázky zaměřují na znalosti řidičů nákladních automobilů a autobusů hlavně s ohledem na jejich specifika, hmotnosti, atd. Díky novým testovým otázkám ověříme lépe znalosti řidičů kamionů i autobusů již při samotné zkoušce a podpoříme tak bezpečnost silničního provozu,“ říká Milan Janda z Odboru agend řidičů Ministerstva dopravy.

Nový systém otázek používají autoškoly už více než rok. Celkově, i s dnešní sadou, využívají 170 statických a 23 dynamických otázek nové generace. Aktuální sada nových testových otázek čerpá z podkladů od sdružení dopravců ČESMAD Bohemia a Policie ČR. Vychází z  nejčastějších problémů řidičů tzv. velkých vozidel nad 3,5 tuny. Nově jimi rozšiřuje základní balík testových otázek pro uchazeče o řidičské oprávnění skupin C,C+E,D, D+E.

„Věříme, že zkvalitnění samotné zkoušky pro získání řidičského oprávnění o témata, problémy a hrozby, která často vnímáme od našich členů i běžných řidičů pomůže zkvalitnit celý obor nákladní i osobní přepravy nad 3,5 tuny a obecně zlepšit bezpečnost provozu i mediální pohled na tento druh přepravy,“ zdůrazňuje za ČESMAD Bohemia Vladimír Kydlíček.

Teoretické zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění probíhají na počítačích v 206 obcích s rozšířenou působností po celé republice. Testy skládají uchazeči online v systému Ministerstva dopravy. Každý žadatel je musí úspěšně absolvovat, aby mohl pokračovat v praktické části zkoušky, tedy v jízdách.

120 000 zájemců ročně

Testy jsou součástí projektu Nová generace testových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění. Kompletní sady otázek, včetně původních, jsou dostupné na veřejné části aplikace webu Ministerstva dopravy.

„Velmi nás těší, že aktuální sada nových testových otázek se zaměřuje i na témata sestavování souprav vozidel B, B+E a B96 na které se nás velmi často dotazují řidiči při školení řidičů prioritně s ohledem rozvoj karavaningu a nyní si ověříme tuto znalost již při samotných zkouškách pro získání řidičského oprávnění,“ sdělil předseda Asociace autoškol ČR Aleš Horčička.

S testovými otázkami ke zkouškám v autoškole se ročně setká až 120 000 zájemců o řidičské oprávnění, kterým se zařazením těchto nových sad představují aktuální trendy v každodenním provozu. Všechny otázky do testů jsou na webu www.noveotazky.cz.

Tagy autoškoly Ministerstvo dopravy řidičský průkaz
32 komentářů