Ministerstvo dopravy chce prošetřit bourání mostu na D11. Dálnice je už průjezdná ve směru na Prahu

Demolice mostu na D11. Foto: TSKDemolice mostu na D11. Foto: TSK

Uzavírka dálnice je od neděle nelegální. TSK slibuje obnovení provozu do večera.

(aktualizováno 17:48) Řidiči již projedou po části D11 u Prahy, kde probíhalo od soboty bourání mostu. Původně měla být dálnice průjezdná od nedělního rána. Do případu se již vložilo ministerstvo dopravy: to chce finančně potrestat viníka pokračující nedovolené uzavírky.

Dálnici je otevřená zatím ve směru do Prahy, na Hradec Králové se otevře až zítra ráno.

Ministr dopravy Karel Havlíček vyzval, aby uzavírka co nejrychleji skončila. „Viník tohoto již déle než 24 hodin trvajícího zpoždění na jedné z dopravních tepen republiky by měl nést odpovědnost. Děkuji zároveň Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), že situaci operativně řeší a ve spolupráci s policií pomáhají zmírnit následky vzniklé situace,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček. Kvůli omezení kolabuje provoz okolo D11.

Ministerstvo dopravy bude iniciovat v souladu se zákonem o pozemních komunikacích správní řízení o přestupku za realizaci nedovolené uzavírky (resp. překročení povolené doby uzavírky). Původní termín obnovení provozu byla neděle 25. července ráno, následoval nedělní večer, pondělní ráno a nyní se mluví o dnešním odpoledni či večeru, tedy již 4. termínu pro alespoň částečné obnovení provozu.

Investorem akce je Technická správa komunikací hl. m. Prahy, zhotovitelem je společnost Colas CZ.  Důvodem zdržení bylo nejprve nalezení neevidovaného kabelu vysokého napětí v mostu a později problémy se samotnou demolicí.

Podle ministerstva nastoupilo ŘSD s okamžitými opatřeními k řešení situace: pomáhalo řidičům uvízlým v koloně před Exitem 8 (žádost Policii ČR na zprůjezdnění dvou křižovatek bezprostředně po výjezdu z dálnice, poté koordinace se Záchrannou službou s pomocí pro řidiče s malými dětmi, resp. v jednom případě i kojící matku) a zároveň zmobilizovalo posílené směny a prostředky na rozptýlení nedělní návratové víkendové špičky. Od noci na neděli svítila varovná informace na info tabulích nad dálnicí D11 ve směru Hradec Králové – Praha na km 89, 75, 48, 10.

Důvodem uzavírky dálnice v Horních Počernicích byla demolice mostu v Božanovské ulici. Byl ve špatném stavu, příští rok začne stavba nového. Diagnostika letos prokázala, že stav mostu se zhoršuje, zatékalo do něj. V mostní konstrukci se rozpadal beton a padal na dálnici. Před demolicí mostu byl provoz na dálnici omezen na dva jízdní pruhy v každém směru, důvodem byly přípravné práce.

Provoz v Božanovské ulici bude přerušen až do dokončení nového mostu. Objízdná trasa pro osobní auta vede ulicemi Ve Žlíbku a Náchodská a pro nákladní je svedena z ulice Ve Žlíbku do Mladých Běchovic a dále po Českobrodské na Pražský okruh. Omezení se dotklo i autobusových linek 222, 224 a 221.

Tagy Colas CZ D11 Ministerstvo dopravy TSK Praha
98 komentářů