Ministerská otočka: Dálnice kolem Budějovic bude bez poplatku

Dálnice D3 severně od tunelu Pohůrka už má asfaltovou vozovku (28. 5. 2024). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDálnice D3 severně od tunelu Pohůrka už má asfaltovou vozovku (28. 5. 2024). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Kromě Hradce Králové mají výjimku téměř všechna větší města, kolem kterých vede dálnice.

Ministerstvo dopravy (MD) aktuálně provedlo obrat o 180 stupňů, pokud jde o udělování výjimek ze zpoplatnění dálniční sítě. Ustoupilo tlaku z jihu Čech a (zatím) pro příští rok osvobodilo od poplatků dálniční obchvat Českých Budějovic. Ještě nedávno přitom výjimku odmítalo. Možnost využívání obchvatu bez dálniční známky požadovalo město i kraj.

„Nové výjimky nad rámec stávajících zavádět nebudeme, neboť výnos ze zpoplatnění je jedním ze zdrojů financování rozvoje dopravní infrastruktury v ČR. Platí tedy, že v tuto chvíli neplánujeme změnit náš přístup k zavádění dalších výjimek,“ tvrdil ještě ve druhé polovině června mluvčí MD František Jemelka. Podobně se vyjadřoval i ministr Martin Kupka (ODS).

Dnes ale oznámil osvobození obchvatu od poplatku, a to v desetikilometrovém úseku mezi křižovatkou Úsilné na severu města a sjezdem Roudné. Obchvat se má otevírat v prosinci letošního roku a od počátku bude bez poplatku.

D3 Úsilné - Hodějovice. Pramen: ŘSD

D3 Úsilné – Hodějovice. Pramen: ŘSD

„Domluvili jsme se (s hejtmanem Martinem Kubou), že v příštím roce nebude tento úsek zpoplatněn a naopak se zaměříme na detailní analýzu dopravních toků,“ uvedl Kupka. Podle něj jde o „výsledek racionální debaty, která také opakovaně reflektovala historii, projednávání a prosazování celého dálničního úseku“.

Přechodného období jednoho roku, během kterého se bude vyhodnocovat dopravní vliv a význam nového obchvatu, označil za racionální rovněž hejtman Kuba (ODS). Podle něj by v případě zpoplatnění obchvatu řidiči z okolí Budějovic dál přetěžovali městské ulice. Po roce ministerstvo zpoplatnění obchvatu znovu zváží.

V roce 2022 MD ohlásilo konec výjimkám ve snaze naučit řidiče, aby „obecně šířeji akceptovali to, že je normální za užití dálnice, stejně jako za jakékoli zboží či službu, platit“. Kromě Hradce Králové přitom mají výjimku téměř všechna větší města, kolem kterých vede dálnice. Na jihu Čech jsou to Tábor a Veselí nad Lužnicí. Výjimky se netýkají mýtného. Nákladní doprava platí na celé dálniční síti.

Podrobná mapa zpoplatněných a nezpoplatněných úseků je na stránkách eDalnice.cz.

Tagy D3 dálniční obchvat Českých Budějovic Ministerstvo dopravy výjimky ze zpoplatnění dálnic
19 komentářů