Miliardový obchvat Nové Paky nemá stavební povolení, ŘSD věří v zahájení prací příští rok

Silnice I/16 v Nové Pace. Foto: Google Street ViewSilnice I/16 v Nové Pace. Foto: Google Street View

ŘSD už začalo soutěžit firmu, která bude provádět monitoring během stavby. Povolení ale ještě nemá.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nemá zatím v ruce pravomocné stavební povolení pro stavbu více než osmikilometrového obchvatu Nové Paky na silnici I/16.

V červenci vydané rozhodnutí napadl podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové odvoláním Josef Mikulka, který proti stavbě dlouhodobě bojuje. V minulosti požadoval například nové provedení hodnocení vlivu stavby na životní prostředí.

ŘSD ale přesto doufá, že brzy bude mít v ruce pravomocné stavební povolení. „Samotné zahájení stavby se blíží. Je snaha zahájit výběrové řízení na zhotovitele do konce tohoto roku,“ dodala Ledvinová. ŘSD už vypsala soutěž na geotechnický a hydrologický monitoring během samotné stavby.

Třicetileté čekání

Silnice I/16 je důležitou spojnicí pro cesty do Krkonoš, Nová Paka je jedním z nejvíce zatížených měst tranzitní dopravou v zemi, které stále nemá obchvat. Denně tu projede 16 tisíc aut. O obchvatu se ve městě mluví třicet let, územní rozhodnutí získalo ŘSD už před třinácti lety.

Příprava stavby se táhne především kvůli výkupům pozemků i požadavkům jejich majitelů. ŘSD o stavební povolení zažádalo v červenci 2018, řízení ale bylo ještě přerušeno letos na začátku roku. Už loni na konci roku získalo ŘSD stavební povolení na některé přeložky polních cest či stavbu protihlukových stěn, tentokrát získalo povolení pro hlavní trasu. Podle Mátla chce ŘSD vypsat soutěž na podzim. Podmínkou ale je, že se nikdo neodvolá a rozhodnutí nabude právní moci.

Celkem 8,4 kilometru dlouhý obchvat má podle rozpočtu vyjít na 1,14 miliardy korun. Trasa začíná u Kumburského Újezdu a končí u Vidochova, součástí je i téměř půl kilometru dlouhá estakáda. Na obchvat by pak měl navázat ještě další obchvat kolem obce Horka u Staré Paky.

Trasa obchvatu Nové Paky na silnici I/16. Foto: ŘSD

Trasa obchvatu Nové Paky na silnici I/16. Foto: ŘSD

Silnice I/16 je hojně využívána kamiony, ty způsobují v Nové Pace často problémy nejen emisemi a hlukem. Na silnici je podjezd železniční tratě, kam nesmí vozidla vyšší než 4,2 metru. Pravidelně se zde ale objevují řidiči, kteří zákaz nerespektují, několikrát tak došlo k poškození mostu.

Tagy I/16 Nová Paka obchvat Nové Paky Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
8 komentářů