Miliardová stavba části okruhu v Brně pokročila, vzniká provizorní most přes Svitavu

Stavba provizorního mostu přes Svitavu na stavbě I/42 VMO Tomkovo náměstí. Foto: ŘSDStavba provizorního mostu přes Svitavu na stavbě I/42 VMO Tomkovo náměstí. Foto: ŘSD

Mostní provizorium má být hotové do května.

Po instalaci nové lávky přes Svitavu podél Provazníkovy ulice v Brně montují stavbaři i provizorní most. V květnu na něj převedou automobilovou dopravu, protože současný most se bude bourat a posléze stavět nový, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic na twitteru. Jde o součást stavby velkého městského okruhu mezi Tomkovým náměstím a Rokytovou ulicí, která začala loni a hotová by měla být v polovině roku 2024.

Dělníci by měli stihnout provizorium dostavět právě do května. Starý most se bude bourat po polovinách, aby zůstal provoz zachovaný. Ale očekává se, že místo dvou pruhů v každém směru bude k dispozici jen jeden, a dají se kvůli tomu čekat poměrně výrazné dopravní komplikace.

Později má na Tomkově náměstí vzniknout mimoúrovňová křižovatka, která umožní hladký průjezd z Husovických tunelů směrem pod sídliště Vinohrady. V posledních týdnech stavbaři staví pilíře pro estakádu, která převede silnici nad železničním koridorem, a postupně se staví i samotná estakáda. Lávka pro pěší a cyklisty by měla začít sloužit na jaře.

Cena stavby je zhruba 2,5 miliardy korun a dělá se souběžně s další. Velký městský okruh se staví i v Žabovřeské ulici, kde se rozšiřuje silnice ze dvou pruhů na čtyři, a tramvajová trať se kvůli tomu přesune do tunelu pod Wilsonovým lesem. I tato stavba by měla být hotová v roce 2024, tramvaje by se zde měly znovu rozjet na přelomu letošního a příštího roku.

ČTK

Stavba provizorního mostu přes Svitavu na stavbě I/42 VMO Tomkovo náměstí. Foto: ŘSDStavba I/42 VMO Tomkovo náměstí v Brně. Foto: ŘSDStavba I/42 VMO Tomkovo náměstí v Brně. Foto: ŘSDDemolice mostu na stavbě I/42 VMO Tomkovo náměstí. Foto: ŘSDStavba I/42 VMO Tomkovo náměstí v Brně. Foto: ŘSDDemolice mostu na stavbě I/42 VMO Tomkovo náměstí. Foto: ŘSDDemolice mostu na stavbě I/42 VMO Tomkovo náměstí. Foto: ŘSDDemolice mostu na stavbě I/42 VMO Tomkovo náměstí. Foto: ŘSDVMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Pramen: ŘSD
Tagy brno I/42 VMO Ředitelství silnic a dálnic Rokytova ŘSD Tomkovo náměstí Velký městský okruh Brno VMO Brno
19 komentářů