Kvůli pronajatému boeingu se Smartwings přihlásily mezi věřitele ČSA

První Boeing 737-800 v barvách ČSA registrace OK-TST. Foto: Marek HorákPrvní Boeing 737-800 v barvách ČSA registrace OK-TST. Foto: Marek Horák

Smartwings přihlásily pohledávku za dva měsíce nezaplaceného nájmu za Boeing 737-800.

Necelý týden po prohlášení úpadku Českých aerolinií se mezi jejich věřitele přihlásil nově i jejich majitel, společnost Smartwings.

Do seznamu pohledávek poslal dvě nezaplacené faktury za pronájem Boeingu 737-800 registrace OK-TST, který provozují ČSA. V součtu jde o dvanáct milionů korun. Vyplývá to z přihlášené pohledávky zveřejněné v insolvenčním rejstříku.

Letadlo z roku 2010 mají pronajaté od leasingové firmy Smartwings, v roce 2019 uzavřely Smartwings smlouvu o podnájmu letadla, podle které mají ČSA platit měsíčně základní nájem 275 tisíc dolarů. Letadlo dál létá pro ČSA, poslední let proběhl 10. března. České aerolinie samy v minulosti Smartwings půjčily, podle výroční zprávy za rok 2019 více než miliardu korun. Dluh splatily, podle žádosti o prodloužení moratoria dlužily Smartwings svým dceřiným firmám dohromady 240 milionů korun.

Insolvenční rejstřík se mezitím plní dalšími věřiteli, kromě již dříve oznámených největších České spořitelny a Czech Airlines Technics své přihlášky podávají i cestující, kteří se domáhají peněz za neuskutečněný let nebo zákonné kompenzace.

ČSA mají podle insolvenčního návrhu přibližně 266 věřitelů především z řad dodavatelů a zhruba 230 tisíc věřitelů z řad cestujících především z titulu v minulosti nerealizovaných letů. Dodavatelům dluží zhruba 800 milionů korun, cestujícím pak miliardu korun. Insolvenčním správcem se stala společnost Inskol.

Soud už minulý týden stanovil prozatímní věřitelský výbor. V něm je i firma Air World Services, která zajišťovala obchodní zastoupení ČSA v Polsku a Maďarsku. Ve statutárních orgánech působí Ivana Müllerová, její manžel Radek je v představenstvu ČSA. „Členy ani náhradníky věřitelského výboru nemohou být osoby, u kterých je vzhledem k jejich vztahu k dlužníkovi důvod pochybovat o jejich nepodjatosti,“ uvádí se v insolvenčním zákoně. Soud od pátku na dotazy ke jmenování této firmy do věřitelského výboru neodpověděl.

 

Tagy České aerolinie ČSA smartwings Top
94 komentářů