Smartwings si půjčily v roce 2019 od ČSA přes miliardu, odhalila výroční zpráva

Boeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště Praha

Smartwings podle svého vyjádření již půjčku od ČSA splatily.

V roce 2019 půjčily České aerolinie společnosti Smartwings 1,1 miliardy korun za více než tříprocentní úrok. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti Smartwings za rok 2019, která se na přelomu roku objevila ve sbírce listin obchodního rejstříku.

Jde o půjčku v rámci takzvaného cash poolingu, v rámci kterého ČSA poskytly krátkodobou půjčku. Na konci roku 2019 byl objem závazků v rámci této transakce 1,1 miliardy korun. V roce 2018 takto Smartwings čerpaly z účtů ČSA 250 milionů korun. Úrok se pohyboval lehce přes tři procenta.

Podle mluvčí Smartwings Vladimíry Dufkové došlo už loni k vyrovnání závazku a dluh je splacen. „Nejedná se o půjčku, ale o optimalizaci využívání finančních prostředků v rámci koncernu Smartwings Group, standardně používané ve vyspělých ekonomikách,“ uvedla Dufková. Ve výroční zprávě je označena jako půjčka.

Ukazuje se tak, že akvizice Českých aerolinií společnosti Smartwings přinesla i možnosti financování. V roce 2019 Smartwings čelily problémům spojených s uzemněním letadel Boeing 737 MAX. Dosud přitom Smartwings vystupují jako firma, která v podstatě ČSA zachránila. Pod vlastnictvím Smartwings se ČSA dostaly do zisku.

Smartwings podle výroční zprávy v roce 2019 vykázaly i přes nezaviněné problémy čistý zisk 133 milionů korun při tržbách 21,258 miliardy korun.

Tagy České aerolinie ČSA smartwings Top
84 komentářů