Mezi Tureckem a Českem začal jezdit přímý vlak, končí v Kolíně

První vlak z Turecka v Kolíně. Foto: Vojtěch Brouček: PST CLCPrvní vlak z Turecka v Kolíně. Foto: Vojtěch Brouček: PST CLC

Od konce srpna bude spoj z Turecka jezdit třikrát týdně. Vozí hlavně díly pro automobilky.

Turecká společnost Mars Logistics zahájila provoz nové přímé nákladní železniční linky. Spojuje turecký přístav Halkali na okraji Istanbulu s Kolínem. Vlaky jezdí zatím jednou týdně, od konce srpna třikrát týdně. Bude vozit především kontejnery s automobilovými díly.

První vlak vyjel v sobotu večer, do Kolína dorazil dnes po poledni. Na českém území je dopravcem PKP Cargo International. Část vagónů pokračuje ještě do Polska a Německa. Kolín byl vybrán především kvůli závodu Toyoty i dalším zákazníkům v automobilovém průmyslu, kam velká část nákladu míří. „Jde o vlak s tureckým zbožím. Nejen z oblasti automotive, ale i například chemie nebo textilu,“ řekl člen představenstva Mars Logistics Gökşin Günhan.

Mars zprovoznil novou nákladní linku jen krátce poté, co začal s provozem spojení Halkali – Duisburg a Terst – Bettembourg. „Intermodální doprava po této trase je maximálně ekologická, výrazně redukuje emise skleníkových plynů. Je také bezpečná,“ dodal Günhan. Dopravce na svých stránkách uvádí, že cesta trvá maximálně 96 hodin.

V čele vlaku se vystřídají čtyři dopravci. V Turecku státní dráhy TCDD, v Bulharsku a Srbsku soukromí dopravci, z Maďarska přes Slovensko jede vlak již v režii PKP Cargo International. Partnerem pro celní odbavení a poslední míli je společnost PST CLC.

Logistická společnost investovala 15 milionů eur do nových nákladních vozů pro tuto trasu. Doprava probíhá hlavně v kontejnerech a výměnných nástavbách.

Odjezd nákladního vlaku z Halkali do Kolína. Foto: Mars LogisticPrvní vlak z Turecka v Kolíně. Foto: Vojtěch Brouček: PST CLCPrvní vlak z Turecka v Kolíně. Foto: Mars Logistic
Tagy Halkali - Kolín Mars Logistics nákladní vlak Turecko - Česko PKP Cargo International Top
21 komentářů