Mezi stíhanými v kauze zakázek ŘSD jsou i tři jeho současní zaměstnanci, skončili ve vazbě

Opravy dálnice D1 na 49. kilometru. Foto: ŘSDOpravy dálnice D1 na 49. kilometru. Foto: ŘSD

Zaměstnanci mají zablokované účty.

Zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v kancelářích Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přinesl trestní stíhání i stávajících zaměstnanců této organizace. Jde o zaměstnance, kteří se zabývali oblastí údržby dálnic a silnic.

Deníku Zdopravy.cz to potvrdil mluvčí ŘSD Radek Mátl. „Jsou zadržováni kvůli výslechům. Až je propustí z vazby, budou odvoláni ze stávajících funkcí,“ řekl Mátl. Ihned po zásahu došlo k zablokování jejich účtů. Ministr dopravy Martin Kupka po zahájení zásahu uvedl, že se netýká nikoho z managementu ŘSD.

Podle Mátla je ŘSD vedena v případu jako poškozená strana. „Udělali jsme a děláme všechny kroky, abychom napomohli ke zdárnému vyšetření případu. A tak se chováme ke všem lidem, kteří by s daným případem mohli mít jakkoliv něco negativně společného,“ dodal Mátl.

Vrchní státní zastupitelství včera uvedlo, že je trestně stíháno v této kauze 21 fyzických osob a 11 firem. Stíhání odstartoval audit zakázek, který ministerstvo dopravy provedl v letech 2019 a 2020. Podle zjištění serveru Seznam Zprávy je jedním z hlavních podezřelých bývalý ředitel provozního úseku ŘSD František Sedláček, který do organizace nastoupil v době, kdy spadal resort dopravy pod hnutí ANO 2011.

Tagy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
14 komentářů