Mezi Novým Borem a Radvancem vznikla nová cyklostezka, hotová je o dva měsíce dříve

Otevření cyklostezky z Nového Boru do Radvance. Foto: Město Nový BorOtevření cyklostezky z Nového Boru do Radvance. Foto: Město Nový Bor

Souběžně se stavbou cyklostezky došlo i k opravě povrchu silnice.

Chodci a cyklisté mají od včerejška k dispozici novou tři kilometry dlouhou stezku mezi Novým Borem a Radvancem. Vznikla ve společné investici města, obce a Libereckého kraje, při které došlo i k celoplošné opravě silnice III/26847 mezi oběma sídly.

„Hlavním přínosem nové stezky je odklonění cyklistů a chodců z frekventované, poměrně úzké a místy i nepřehledné silnice III/26847,“ řekl starosta Radvance Petr Ullrich. Stavba cyklostezky a oprava silnice vyšla na necelých 50 milionů korun.

Práce na cyklostezce začaly letos v březnu. Kromě samotné stavby cyklostezky zahrnovaly v Novém Boru vybudování autobusových zastávek a přechodu na sídlišti Rumburských hrdinů, instalaci veřejného osvětlení a dopravní úpravy podél Lesního hřbitova.

„Společný projekt tak významně přispěje ke zpřehlednění dopravního provozu a zvýšení bezpečnosti na našem největším sídlišti,“ uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Součástí je rovněž cyklopropojení ze sídliště na bývalý cyklistický areál, z něhož vede hojně využívaná cyklostezka do Sloupu v Čechách. Díky tomu vznikl zhruba osmikilometrový ucelený okruh, který vede přes vyhledávanou rekreační lokalitu u Radvaneckého rybníka.

Společný projekt obce Radvanec a města Nový Bor za 37 milionů korun finančně podpořil Státní fond dopravní infrastruktury částkou 24,9 milionu korun. Do celoplošné opravy komunikace Krajská správa silnic Libereckého kraje investovala 12,4 milionu korun. Zakázku na obě akce kvůli lepší koordinaci navazujících prací soutěžil Liberecký kraj. Zakázku získala společnost Strabag.

Tagy cyklostezka Liberecký kraj Nový Bor Radvanec Strabag
20 komentářů