Mezi Brnem a Přerovem začala desetidenní výluka, přepravu kol u RegioJetu je potřeba si objednat

Lokomotiva Bombardier TRAXX MS3 v čele vlaku RegioJet ve stanici Brno-Královo Pole. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Bombardier TRAXX MS3 v čele vlaku RegioJet ve stanici Brno-Královo Pole. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Omezení potrvá do 12. října.

Cestování po železnici mezi druhým a třetím největším městem v Česku komplikuje od dnešního dne výluka mezi Blažovicemi a Přerovem. Na deset dnů jsou rychlíky mezi Brnem a Olomoucí a Brnem a Ostravou a také osobní vlaky nahrazené autobusy. Omezení skončí 12. října.

Začátek výluky přinesl i mírný chaos: lišily se informace o přepravě jízdních kol a vozíčkářů na rychlíkové lince R8 z Brna do Bohumína na stránkách RegioJetu a Kordisu JMK. Po dotazu deníku Zdopravy.cz došlo k jejich sjednocení.

Detaily o výluce jsou na stránkách Kordisu JMK, RegioJetu a Českých drah. Pro přepravu vozíčkářů stanovil RegioJet podmínku rezervace 96 hodin dopředu. Pro přepravu kol uvádí RegioJet informaci, že přeprava kol není v autobusech zajištěna, kola se přepravují pouze se svolením řidiče autobusu a to pouze ve velmi omezeném počtu.

Takové omezení vyvolalo na sociálních sítích debaty, zda nejde o obcházení smlouvy s ministerstvem dopravy na provoz rychlíků linky R8. Ministerstvo dopravy ve svém vyjádření uvedlo, že taková formulace není odpovídající. „ Nezajištění přepravy kol by bylo v rozporu se smlouvou. Vyzveme tedy společnost RegioJet k úpravám,“ dodal mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.  RegioJet později informace o přepravě kol upřesnil. „V rámci NAD zajišťujeme přepravu kol po předchozím objednání a do vyčerpání kapacity, která je omezená,“ dodala mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

Rychlíky nezajíždějí do Králova Pole

Kvůli výluce rychlíky RegioJetu nebudou jezdit v úseku mezi brněnským hlavním nádražím a Královým Polem. Náhradní autobusy budou jezdit mezi Brnem a Přerovem, přičemž jedna linka pojede přímo a druhá bude zastavovat ve stanicích po cestě. Přímé autobusy budou z Brna vyjíždět stejně jako vlaky, zastávkové o 20 minut dříve.

Olomoucké rychlíky Českých drah nahradí autobus mezi Brnem a Nezamyslicemi. Z Brna odjíždějí autobusy ve stejný čas jako vlaky od viaduktu, na stejné místo i přijíždějí. Na rozdíl od RegioJetu České dráhy přepravu kol u většiny spojů zajišťují. Osobní vlaky budou nahrazené autobusy mezi Vyškovem a Nezamyslicemi.

Během výluky dojde k údržbě a opravě kolejí či trolejového vedení na trati.

Tagy Brno - Přerov České dráhy RegioJet
119 komentářů