Metro za 40 miliard korun. Siemens vyhrál velký kontrakt pro Londýn

Podoba nového metra pro Piccadily Line v Londýně. Foto: SiemensPodoba nového metra pro Piccadily Line v Londýně. Foto: Siemens

Společnost Siemens získala jednu z největších zakázek ve své historii na dodávku metra. Pro Transport for London (TfL) dodá celkem

Společnost Siemens získala jednu z největších zakázek ve své historii na dodávku metra. Pro Transport for London (TfL) dodá celkem 94 souprav metra pro Piccadilly line.

Kontrakt oznámily obě společnost v tiskové zprávě. K podpisu smlouvu došlo poté, co londýnský Vrchní soud zamítl protesty společností Bombardier a Hitachi proti výsledku soutěže. Nové soupravy nahradí nejstarší vozy v londýnském metru, které jezdí od roku 1973.

Nové soupravy odvozené od modelu Inspiro budou prostornější, modernější, klimatizované a plně průchozí. Hodnota kontraktu je 1,54 miliardy euro, tedy zhruba 40 miliard korun. První nové vlaky mají jezdit v Londýně od roku 2023.

71 kilometrů dlouhá trasa je druhou nejdelší v síti londýnského metra, zajíždí až na letiště Heathrow na západním okraji Londýna, jedna západní větev končí v Uxbridge, po průjezdu centrem Londýna končí v Cockfosters na severu aglomerace.

Naše nové vlaky výrazně zvýší kapacitu a četnost na Piccadilly Line. Současně cestujícím výrazně zlepší komfort,“ řekla Sabrina Soussan, šéfka Siemens Mobility. S nástupem nových vlaků má dojít ke zvýšení počtu vlaků z 24 na 27 za hodinu, denně přepraví 700 tisíc lidí.

Nové vlaky se mají částečně vyrábět ve Velké Británii, Siemens oznámil stavbu nového závodu ve městě Goole v East Yorkshire, kde vytvoří až 700 míst.

Tagy londýnské metro Piccadilly Line Siemens Inspiro Transport for London
12 komentářů