Metro bez žalob. Praha míří k dohodě s majiteli pozemků kolem nemocnice v Krči

Vizualizace stanice metra D Nemocnice Krč. Foto: MetroprojektVizualizace stanice metra D Nemocnice Krč. Foto: Metroprojekt

Vedení Prahy míří se předběžně dohodlo s majiteli pozemků v okolí nemocnice Krči na jejich využití a pronájmu. Vlastníci se

Vedení Prahy míří se předběžně dohodlo s majiteli pozemků v okolí nemocnice Krči na jejich využití a pronájmu. Vlastníci se díky dohodě zavážou stáhnout žaloby proti územnímu rozhodnutí na trasu metra D. Finální dohodu mají majitelé pozemků podepsat s vedením města ve středu. Jde o poslední žalobu na trasu metra D.

Dohodu dnes schválili pražští radní. „ Majitelé pozemků v okolí nemocnice Krč ve středu dají podpisem zelenou stažení žaloby na územní rozhodnutí a budeme zase o krok blíže hladkému plánování stavby metra D, v tomto případě nové stanice Nemocnice Krč,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Podle něj jde nakonec o kompromis. Dohoda, kterou dnes radní schválili, počítá s platbou od města ve výši zhruba deseti milionů korun ročně na základě nájemní smlouvy a současně nastavit podmínky vlastníkům pro jejich developerské plány na pozemcích kolem nemocnice. Počítají hlavně s byty a kancelářemi V dohodě se město zavazuje ke zrušení stavebních uzávěr v tomto území. Současně DPP jako investor zruší plánované náměstí.

Nájemní smlouva má platit do roku 2038, do té doby by mělo být metro D dávno postavené. Smlouva je se šesti fyzickými osobami, které na pozemcích mají připravený projekt Nová Krč.

Město mohlo čekat na to, jak dopadne soud, reálně by ale ztratilo i několik let příprav, mohlo by navíc dojít ke zrušení celého územního rozhodnutí.

Pozemky pro metro D jsou dlouhodobě jedním z největších problémů, které s přípravou největší dopravní stavby v Praze. Už v březnu schválili radní dohodu s majiteli pozemků v okolí stanice Nádraží Krč. Praze se podařilo uzavřít dohodu s majiteli pozemků i bez společného podniku DPP se společností Penta, který chystalo minulé vedení.

Tagy Metro D
12 komentářů