Metrem jelo včera nejvíce lidí od vypuknutí pandemie

Pražské metro. Foto: PIDPražské metro. Foto: PID

Metro využívá stále zhruba o čtvrtinu méně lidí než ve stejném období před pandemií.

Každodenní data o počtech cestujících v pražském metru ukazují, že alespoň ve veřejné dopravě se začíná provoz pomalu blížit normálu. Poptávka po cestování dál pozvolna roste.

V metru jsme ve středu 6. 10. poprvé od vypuknutí pandemie Covid-19 překonali hranici 900 tisíc cestujících přepravených v jeden den,“ potvrdil vedoucí oddělení komunikace Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) Daniel Šabík. Průměrný počet cestujících využívajících metro se za první čtyři říjnové pracovní dny pohybuje na úrovni 872 tisíc cestujících. To je téměř čtvrtinový nárůst (24,5 %) ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy metro o pracovních dnech využívalo v průměru jen kolem 700 tisíc cestujících.

Data z metra jsou nejpřesnější, která DPP má, u vstupu do každé stanice má automatické sčítače. Nejvytíženější jsou aktuálně podle DPP tramvaje, které denně přepraví zhruba o 200 tisíc více lidí než loni ve stejném období. „Nicméně loni touto dobou už platila mnohem přísnější protiepidemická opatření a omezení,“ dodal Šabík . Před covidem v tramvajích cestovalo denně kolem 1,2 milionu cestujících, podobný počet cestoval i metrem. V Praze stále chybí velká část turistů. Řada lidí přestalo jezdit každý den do práce a místo toho pracuje z domova.

„Údaje, které máme k dispozici ze sčítačů v metru, ale i autobusů nebo tramvají, ukazují na postupný návrat cestujících do MHD a pozvolna rostoucí poptávku. Nicméně bude záležet na dalším vývoji epidemické situace, zejména ve školách, jak se počet cestujících v MHD bude vyvíjet do konce roku,“ dodal Šabík. Kvůli slabší poptávce počítá DPP i letos s výpadkem tržeb na jízdném ve výši zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp obnovení provozu po pandemii koronaviru
19 komentářů