Metrem až na pláž. V Nizozemsku otevřeli poslední úsek trati k Severnímu moři

Stanice Hoek van Holland Strand. Foto: RETStanice Hoek van Holland Strand. Foto: RET

Stavba nabrala zpoždění několik let. Nikde není z metra tak blízko od moře jako v Hoek van Holland.

Síť metra v Rotterdamu a okolí se rozrostla o novou zastávku Hoek van Holland Strand. Ta vyrostla přímo u pláže Severního moře ve městě Hoek van Holland. Cestujícím v celé aglomeraci Rotterdamu umožní dojet z centra města na pláž za 37 minut.

Rotterdamský dopravní podnik na lince zahájil provoz v pátek. Jde o prodloužení rasy metra nazývané také jako Hoekse Lijn, která vznikla na bývalé železniční trati. Ta ale nevedla až k pláži. Práce na prodloužení začaly už v roce 2017, poslední úsek měří 1,2 kilometru. Název Hoek van Holland Strand měla i původní železniční stanice, která byla ale od pláže kilometr.

Stavba nabrala zpoždění i došlo k jejímu prodražení v řádu desítek milionů eur, vedla i k pádu místní samosprávy. Stavba vyšla na 500 milionů eur. Zpoždění se týkalo zejména problémů se zabezpečením trati.

Podoba konečné stanice zohlednila náročné podmínky, ve kterých vznikla. Má být odolná větru, písku a vlhku. Nová stanice je v Evropě nejblíže k pláži. Relativně blízko vody je i stanice metra Barceloneta, která je vzdálena od moře asi 600 metrů. V případě Hoek van Holland je to jen necelých sto metrů.

Zatím jezdí metro na konečnou třikrát za hodinu, během léta a víkendů dojde k navýšení provozu.

Stanice Hoek van Holland Strand. Foto: RETStanice Hoek van Holland Strand. Foto: Hoekse LijnStanice Hoek van Holland Strand. Foto: RETStanice Hoek van Holland Strand. Foto: RTM XL / Facebook.comStanice Hoek van Holland Strand. Foto: RTM XL / Facebook.comPláž v Hoek van Holland může zaujmout i fanoušky lodní dopravy, plují tu lodě do rotterdamského přístavu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Tagy Hoek van Holland Hoekse Lijn metro k moři RET Rotterdam
54 komentářů