Metr od sebe. V Dluhonicích došlo málem k nehodě dvou nákladních vlaků

Nedovolená jízda nákladního vlaku v Dluhonicích. Foto: Drážní inspekceNedovolená jízda nákladního vlaku v Dluhonicích. Foto: Drážní inspekce

Vlak zastavil 130 centimetrů před námezníkem.

Provoz na jednom z nejvytíženějších úseků české železnice komplikovala od půlnoci mimořádná událost. Patnáct minut po půlnoci ve výhybně Dluhonice nákladní vlak společnosti ČD Cargo projel návěst zakazující jízdu a vjel do postavené vlakové cesty jiného nákladního vlaku stejného dopravce. Od srážky a větších následků dělilo vlaky 22,4 metru.

Událost potvrdil generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Inspekce již zahájila vlastní šetření celé události.

Šlo o nákladní expres Nex 61010 a vlak Pn 53466. „Nákladní expres stojí 130 centimetrů před námezníkem. Vlaky od sebe zastavily zhruba metr bokem,“ řekl Kučera. Námezník je statické návěstidlo, které upozorňuje na nejzazší vzdálenost, ve které mohou vozidla stát, aby nedošlo k ohrožení jízdy vozidel po sousední koleji. Od srážky dělilo vlaky 22,4 metru.

Provoz ve výhybně nebyl zastaven, podle stránek GRAPP Správy železnic byl zhruba do 6 hodin omezen. V Dluhonicích dochází ke styku druhého a třetího tranzitního koridoru, proto jde o jeden z nejvytíženějších úseků na české železnici.

Nedovolená jízda nákladního vlaku v Dluhonicích. Foto: Drážní inspekceNedovolená jízda nákladního vlaku v Dluhonicích. Foto: Drážní inspekceNedovolená jízda nákladního vlaku v Dluhonicích. Foto: Drážní inspekce
Tagy ČD Cargo výhybna Dluhonice
174 komentářů