Město a kraj jsou připraveni pomoci pardubickému letišti. Kumulovaná ztráta je 100 milionů

Letadlo Ryanairu startuje z Letiště Pardubice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetadlo Ryanairu startuje z Letiště Pardubice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Za loňský rok vykáže letiště ztrátu kolem 40 milionů.

Město Pardubice a Pardubický kraj jsou připraveny pomoci civilnímu letišti, pokud se dostane do finančních potíží. Novinářům to dnes řekli zástupci města a kraje. Letiště provozuje společnost East Bohemian Airport (EBA), kterou ze dvou třetin vlastní Pardubice, z třetiny kraj. Firma má kumulovanou ztrátu kolem 100 milionů korun, splácí stavbu terminálu a potýká se kvůli pandemii s krizí v letecké dopravě.

„Myslím si, že ve spolupráci s Pardubickým krajem najdeme řešení pro rok 2021. Mluvím za sebe, prioritou akcionářů by mělo být, aby v těžkých chvílích společnosti pomohli,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát (ANO).

Loni EBA ze základního kapitálu se svolením akcionářů přesunula 16 milionů korun na provozní výdaje, podruhé stejnou částku dostala na provoz a na drobné investice. „Budeme připraveni o tom jednat i v letošním roce, finančně se podílet. Ale těžko se teď můžeme bavit o konkrétních číslech,“ řekl vedoucí krajského odboru dopravy Ladislav Umbraun.

EBA stavěla v minulých letech letištní terminál za 266 milionů korun, v provozu je od roku 2018. Investici společnost splácí. Podle Charváta je důležitý pro rozvoj regionu. Očekává, že jakmile skončí pandemie koronaviru, obnoví se klasické cestování a zájem bude obrovský.

Za loňský rok EBA vykáže ztrátu kolem 40 milionů korun, za rok 2019 je přibližně 35 milionů korun. Kumulovaná ztráta je kolem 100 milionů korun, řekl ČTK předseda představenstva EBA Petr Juchelka.

Ztráty mají příčinu ve vnějších okolnostech, které podle Juchelky nešly předvídat. V roce 2018 bylo letiště dva měsíce zavřené, protože armáda opravovala leteckou dráhu. Pak přišel zákaz pro letouny Boeing 737 MAX, které kvůli vážným nehodám nesměly létat.

„Když jsme se z toho už dostávali, otevřeli linku SkyUp na Ukrajinu, přišel covid. Situace není normální už delší dobu. Ztráta je způsobená i novým terminálem, něco z toho jsou odpisy, s dofinancováním nám pomáhají akcionáři. Jsme domluvení s akcionáři, že nám poskytnou podporu,“ řekl Juchelka.

Nový Terminál Jana Kašpara Letiště Pardubice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Nový Terminál Jana Kašpara Letiště Pardubice.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Civilní přeprava z Pardubic funguje od roku 1994. V roce 2019 letiště odbavilo 102.045 cestujících, loni 34.238 lidí. Podle Charváta by Pardubice měly mít kvalitní regionální letiště. „Je to funkce veřejné dopravy, která mívá problémy s vlastní rentabilitou,“ dodal Charvát.

ČTK

Tagy Letiště Pardubice
46 komentářů