Měsíce plánovaný paralelní start. Dva airbusy vzlétly najednou z Londýna do USA na počest otevření hranic

Paralelní start A350-1000 z letiště Heathrow. Foto: James Oats / Twitter (@speedbird_uk)Paralelní start A350-1000 z letiště Heathrow. Foto: James Oats / Twitter (@speedbird_uk)

Oslava uvolnění vstupu do USA proběhla i díky příznivému počasí.

Spojené státy americké otevřely dnešním dnem své hranice pro všechny očkované proti viru covid-19. Dlouho očekávaný restart letů přinesl dnes i nezvyklou podívanou na hlavním londýnském letišti Heathrow.

V 8:51 místního času odstartovaly souběžně ze dvou paralelních drah dva Airbusy A350-1000 do New Yorku. Jeden v barvách British Airways, druhý Virgin Atlantic. Dva dopravci, kteří jsou jinak v ostrém konkurenčním vztahu, se výjimečně pro tento den spojili, aby oslavili uvolnění cestování do USA. Dvojitý start má podle nich značit i dvojitou dávku vakcíny, kterou musí cestující absolvovat pro vstup do USA.

Britské řízení letového provozu NATS ve zprávě popisující dnešní událost uvádí, že jednání o takovém netradičním startu probíhala už od května. „Měli jsme dvě priority: aby vše proběhlo naprosto bezpečně a aby vzlétla letadla ve stejnou chvíli,“ uvedl NATS ve své zprávě.

Na Heathrow běžně používají jednu dráhu pro vzlety a druhou pro přistání. Plánování nezvyklé akce pomohla i skutečnost, že provoz na kdysi nejvytíženějším letišti v Evropě není stále ještě na 100 %. Řídící letového provozu na sedm minut zastavili přílety, aby se mohly oba airbusy připravit ke vzletu z drah 27R a 27L. Piloti dostali pokyn ke startu ve stejnou chvíli.

Obě dráhy jsou od sebe 1 414 metrů, což je podle NATS příliš krátká vzdálenost na to, aby mohl takový vzlet probíhat za každého počasí. Podmínky ale přály: na Heathrow bylo ráno jasno.

Letadla nakonec přistála v New Yorku s osmiminutovým rozestupem. Každé letělo mírně jinou trasu: Virgin Atlantic přes Wales, British Airways severnější trasou.

Tagy British Airways Heathrow LHR transatlantické lety Virgin Atlantic
14 komentářů