Méně aut, více zeleně. Největší „kruhák“ v zemi čeká proměna, Plzeň vyhlásila architektonickou soutěž

Náměstí Republiky v Plzni. Foto: Plzen.euNáměstí Republiky v Plzni. Foto: Plzen.eu

Návrh má přinést větší bezpečnost chodců a lidí na kole či preferenci MHD.

Plzeň vypsala soutěž na novou podobu náměstí Republiky. To se má podle představ radních stát místem příjemnému setkávání a odpočinku. V architektonické soutěži nyní hledá řešení, které má změnit jeho uspořádání a ulevit mu od dopravy. I díky svému nynějšímu rozvržení jde v podstatě o největší okružní křižovatku v zemi.

„Po měsících příprav jsme se dostali do fáze, kdy je architektonická soutěž oficiálně vyhlášena a jsou zveřejněny soutěžní podmínky. Nyní je řada na soutěžících, aby zpracovali své návrhy, ze kterých na podzim bude vybírat ty nejlepší odborná porota,“ vysvětlil Pavel Bosák, technický náměstek primátora. Soutěž je na profilu zadavatele.

Předmětem soutěže je návrh úprav obvodových profilů náměstí Republiky včetně Dřevěné ulice. „V tomto území předpokládáme primární změny a možné stavební úpravy. Samotná plocha náměstí je pak sekundárním prostorem řešení a neočekává se zásadní stavební změna či úprava stávajícího stavu, kromě odůvodněných výjimek,“ řekla Irena Vostracká, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, který je organizátorem soutěže.

Konec největšího „kruháku“ v zemi. Plzeň promění náměstí Republiky, ubude aut

Náměstí Republiky v Plzni je jedno z největších v Česku. Město chce, aby ho lidé více využívali. Základním cílem je propojit, doplnit a výrazně posílit pěší vazby a pobytové kvality v rámci uliční sítě, zajistit intenzivnější napojení parteru budov na hlavní plochu náměstí a prostřednictvím nového řešení profilů vytvořit atraktivní, funkční a kultivovaný prostor podporující vznik různorodých dějů a aktivní každodenní užívání širokou skupinou uživatelů. Jedním z opatření má být například zvýšení komfortu a bezpečnosti pěších a cyklistů nebo preference MHD na východní straně náměstí.

Soutěž běží do konce září. V soutěžní porotě zasedá řada renomovaných odborníků nejen z oblasti architektury a urbanismu. V soutěži jsou i zástupci města.

Tagy náměstí republiky Plzeň
4 komentáře