Konec největšího „kruháku“ v zemi. Plzeň promění náměstí Republiky, ubude aut

Náměstí Republiky v Plzni. Foto: Plzen.euNáměstí Republiky v Plzni. Foto: Plzen.eu

Podobu revitalizace náměstí určí architektonická soutěž.

Náměstí Republiky v Plzni projde v příštích letech zásadní proměnou. Z velké plochy v centru města má odstranit auta a naopak vytvořit prostor pro bezpečnější pohyb pěších. O podobě rozhodne architektonická soutěž.

Záměr vypsat soutěž odsouhlasili plzeňští radní. „Chceme, aby se náměstí Republiky stalo přívětivějším místem pro Plzeňany. Pevně věřím, že se nám ho podaří také ozelenit,“ uvedl primátor Roman Zarzycký. Vítěze soutěže určí odborná porota.

Od soutěže očekáváme i to, že navrhne nový režim dopravy na náměstí, které by nemělo sloužit tak jako dosud, tedy v podstatě jako velký kruhový objezd. Cílem je prostor zklidnit a omezit zde projíždění i parkování aut, nabízí se to především na západní straně náměstí, kde nové pěší zóny navážou na ty stávající ve Smetanově a Riegrově ulici,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar. Náměstí není oficiálně označeno jako kruhový objezd (navíc je ve tvaru čtyřúhelníku),  ale s nadsázkou jde o největší „kruháč“ v zemi.

Město uvádí, že revitalizace zlepší podmínky pro pobyt občanů. Zvýší komfort a bezpečnost pěších i cyklistů, přiláká více chodců mezi náměstí a lokalitu U Zvonu.

Prostor pro předzahrádky i plynulejší MHD

Dojde k vytvoření prostoru pro předzahrádky, zlepšení plynulosti městské hromadné dopravy. Stejně tak by měl návrh nabídnout zlepšení způsobu hospodaření s dešťovou vodou a umístění prvků zelené infrastruktury a další. „Zkrátka bychom byli rádi, aby se v létě z rozpálené dlážděné plochy stalo atraktivní místo, kde si lidé rádi odpočinou, kudy budou rádi procházet, které celkově ožije, stane se i provázanějším se svým okolím a bude po všech stránkách přívětivé,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Bosák.

Vyhlašovatelem soutěže a zadavatelem zakázky bude město Plzeň prostřednictvím svého odboru investic. Organizátorem soutěže bude Útvar koncepce a rozvoje města Plzně.

Náměstí patří mezi největší v zemi, údaje o rozloze se ale liší. Plzeň v tiskové zprávě uvedla, že jde o plochu 1,2 hektaru.

Tagy náměstí republiky Plzeň
61 komentářů