Maximum 32 km/h. Londýn od pondělí zpomalí auta v centru města

Značka Maximální dovolená rychlost 20 mil za hodinu. Foto: ETCS.euZnačka Maximální dovolená rychlost 20 mil za hodinu. Foto: ETCS.eu

Londýnská radnice od pondělí výrazně zpomalí provoz aut v centru města. V oblasti, kde se už nyní platí mýto za

Londýnská radnice od pondělí výrazně zpomalí provoz aut v centru města. V oblasti, kde se už nyní platí mýto za vjezd (Congestion Charging Zone), zavede rychlostní limit 20 mil za hodinu (zhruba 32 km/h). Radnice tím chce snížit počet smrtelných nehod.

„Je to krok, který zachrání lidské životy a současně zatraktivní ulice k tomu, aby po nich lidé raději chodili či jezdili na kole,“ uvedl londýnský starosta Sadiq Khan. Na některých úsecích dvacítka už platí, nově se rozšíří na další místa. Kompletní seznam zveřejnila radnice na svých stránkách. Nejde o všechny ulice, ale hlavně páteřní trasy včetně důležitých tahů podél Temže.

Mapa ulic, kde bude v Londýně nově platit rychlost 20 mil za hodinu (červeně). Foto: Transport for London

Mapa ulic, kde bude v Londýně nově platit rychlost 20 mil za hodinu (červeně). Foto: Transport for London

Londýn už instaluje na dotčená místa značky s novou povolenou rychlostí, současně na řadě rušných míst změnil přechody pro chodce a vyvýšil je, aby přinutil auta zpomalit. Se sníženou rychlostí radnice i znovu kalibruje kamery, které hlídají rychlost aut. Od dubna se dodržování rychlosti bude věnovat i speciální tým, který se zaměří zejména na oblasti, kde hrozí nejvíce porušování pravidel.

Podle radnice je vysoká rychlost důvodem 37 % dopravních nehod v Londýně, při kterých někdo zahynul nebo byl těžce zraněn. Starosta už dříve oznámil, že jeho plánem je dostat se na nulový počet takových nehod. „Pravděpodobnost smrtelné nehody při rychlosti 20 mil za hodinu je pětkrát nižší než u 30 mil za hodinu,“ řekla Lilli Matson z Transport for London. Ve městě se mluví o tom, že nižší rychlost se postupně rozšíří i mimo centrum.

Kromě vyšší bezpečnosti chce radnice současně přesvědčit více lidí, aby po městě chodili pěšky, jezdili na kole nebo používali veřejnou dopravu. Slibuje si od toho nejen nižší emise, ale také zdravější obyvatelstvo.

Omezování rychlosti ve městech je aktuálním tématem celosvětově. Minulý týden proběhla ve Stockholmu velká ministerská konference o bezpečnosti silniční dopravy. Ta přijala závěr, že by mělo dojít ke snížení rychlosti na 30 kilometrů v hodině ve všech velkých městech.

Tagy Londýn omezení rychlosti snížení rychlosti ve městech Transport for London
108 komentářů