Masarykův most přes Berounku ve Zbečně prochází před stým výročím rekonstrukcí

Oprava Masarykova mostu ve Zbečně. Foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeOprava Masarykova mostu ve Zbečně. Foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje

Po opravě bude most bezpečnější i pro chodce.

Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje zahájila druhou etapu opravu mostu přes Berounku ve Zbečně. Most označovaný jako Masarykův prochází nejen kompletní rekonstrukcí, ale také úpravou uspořádání provozu. Kvůli uzavírce musí auta po objížďce. Pro pěší vznikla provizorní lávka.

O posunu prací informovali silničáři v tiskové zprávě. Opravu za necelých 50 milionů korun provádí společnost T.A.Q. Most příští rok oslaví 100 let existence.

„Vzhledem k značnému zatížení přejezdy těžké nákladní dopravy byl mostní svršek ve špatném stavu. Zejména povrchové elastické mostní závěry nedokázaly přenést těžké dopravní zatížení. Nevyhovující současnému dopravnímu provozu bylo i šířkové uspořádání a docházelo tak k ohrožení bezpečného pohybu chodců,“ vysvětlila mluvčí Krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová.

Oprava byla vzhledem k její plánované délce, nutným diagnostickým průzkumům a pomocným konstrukcím rozdělena na dvě etapy. Ze statických důvodů oprava probíhá postupně po jednotlivých polích. Po odfrézování živičných vrstev vozovky v celé délce mostu a jeho předpolích dojde k odtěžení násypu nad oblouky mostu. Poté dojde k sanaci rubu oblouků, kloubů a hydroizolace, včetně opravy jejích odtokových prvků. „Po zpětných násypech bude vytvořena krycí železobetonová deska mostovky s vlastní izolační vrstvou. V přechodových oblastech budou pod vozovkou provedeny železobetonové přechodové desky,“ upřesnila Kučerová.

Součástí proměny je nové šířkové uspořádání. Dojde k rozšíření vozovky na dva pruhy a vytvoření širšího, jednostranného, chodníku pro pěší. Most dostane i nové zábradlí, které bude mít původní historický ráz a také nové veřejné osvětlení. Hotovo by mělo být do konce letošního roku.

Oprava Masarykova mostu ve Zbečně. Foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeOprava Masarykova mostu ve Zbečně. Foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeOprava Masarykova mostu ve Zbečně. Foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeOprava Masarykova mostu ve Zbečně. Foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeOprava Masarykova mostu ve Zbečně. Foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeOprava Masarykova mostu ve Zbečně. Foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje
Tagy Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje T.A.Q. Zbečno
6 komentářů