Maroko chystá další vysokorychlostní trať, hotovo má být před šampionátem

Jednotky Euroduplex v barvách ONCF, které budou jezdit po marocké vysokorychlostní železnici. Foto: AlstomJednotky Euroduplex v barvách ONCF, které budou jezdit po marocké vysokorychlostní železnici. Foto: Alstom

Nový úsek má být otevřen v roce 2029, běží projektování další části.

Maroko udělalo další krok k rozšíření sítě vysokorychlostních tratí. Vybralo sdružení firem, které bude řídit projekt stavby nové vysokorychlostní trati mezi Kenitrou a Marrákešem.

O výběru francouzsko-marockého sdružení firem Egis, Systra a Novec informovaly marocké státní dráhy ONCF. Půjde o prodloužení stávající trati z Tangiers do Kenitry o dalších 230 kilometrů, součástí bude i vybudování dalších dvou kolejí konvenční trati kolem Casablancy.

Nová trať má být postavená do roku 2029, aby mohla sloužit v roce 2030 při fotbalovém mistrovství světa. To bude Maroko pořádat společně se Španělskem a Portugalskem. Trať bude na rychlost 320 km/h.

Maroko první úsek vysokorychlostní trati otevřelo v roce 2018. Běží současně již projektová příprava dalšího úseku: 230 kilometrů z Marrákeše do Agadiru. Tu projektuje sdružení jihokorejských drah KNR s jihokorejskou projekční firmou Dohwa Engineering.

Tagy Maroko ONCF vysokorychlostní železnice v Maroku
12 komentářů