Mapy Google začaly nově ukazovat, jak jsou metro či tramvaje plné

Pražské metro. Autor: DPPPražské metro. Autor: DPP

Google začal nově svým uživatelům ukazovat i informace o tom, jak je plné pražské metro a další dopravní prostředky MHD

Google začal nově svým uživatelům ukazovat i informace o tom, jak je plné pražské metro a další dopravní prostředky MHD a zda si lidé sednou nebo je naopak spoj příliš plný. Novinku chce firma rozšířit i do Brna.

Jde o další krok využití informací z městské hromadné dopravy, které navazují už na dřívější zapojení některých dat z provozu veřejné dopravy v Praze a Středočeském kraji. Díky této integraci lze z Map Google zjistit: přesné spojení, přestupy, dobu odjezdu spoje včetně ceny jízdenky, kterou by si lidé měli pořídit, zpoždění spoje nebo například aktuální přerušení provozu, objížďky a další informace.

Novinkou je funkce Obsazenost spoje, v Česku má zatím fungovat v Praze a v Brně. Bude zahrnovat autobusy, vlaky, metro a tramvaje. „Funkce se českým uživatelům postupně zpřístupňuje již od minulého čtvrtka,“ řekla komunikační manažerka Googlu Alžběta Houzarová.
Informace pochází přímo od cestujících, kteří se je na Mapách Google rozhodli sdílet. Google se jich automaticky zeptá, zda tímto spojem jeli a jak byl obsazen. Používá k tomu nejen aktuální údaje, ale i historická data o provozu linky.

Ukázka, jak se zobrazuje informace o obsazenosti spoje cestujícím v Tokiu. Foto: GoogleDotazník Mapy Google kvůli obsazenosti jednotlivé linky. Foto: Google
Tagy informace z veřejné dopravy Mapy Google Top
37 komentářů