dkv-spojujeme

Mánesův most je ve špatném stavu, TSK chystá jeho podrobnou diagnostiku a opravu

Mánesův most v Praze. Autor: A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace) – Vlastní dílo, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53723596Mánesův most v Praze. Autor: A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace) – Vlastní dílo, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53723596

Z ročního zkoumání mají vzejít možné varianty opravy mostu.

Pražská Technická správa komunikací (TSK) upřela svou pozornost na další vltavský most. Vypsala tendr na provedení podrobné diagnostiky Mánesova mostu, který spojuje Klárov a náměstí Jana Palacha. Předpokládaná hodnota zakázky je 19,3 milionu korun. Z ročního zkoumání mají vzejít možné varianty opravy mostu.

„Jde o dlouhodobě plánovanou velkou diagnostiku, kterou TSK realizuje postupně na všech historických mostech přes Vltavu. Bude to klasická velká diagnostika zaměřená na celkový stav mostu a zejména na kvalitu betonu. Součástí diagnostiky bude zhodnocení aktuálního stavu mostu, statické spolehlivosti a zatížitelnosti,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Podle ní je nosná konstrukce mostu (oblouky) hodnocena na sedmistupňové škále číslem V (špatný stav), spodní stavba (opěry a pilíře) pak je na stupni IV (uspokojivý stav). „Další částí diagnostiky je i návrh budoucí správy a variant rekonstrukce včetně odhadu nákladů těchto variant,“ doplnila Lišková. Rozsah rekonstrukce i náklady mají naznačit právě výsledky diagnostiky.

Diagnostika postupně proběhne na všech historických mostech v Praze. V minulosti už se uskutečnila velká diagnostika Libeňského, Hlávkova a Palackého mostu a mostu Legií.

Tagy diagnostika mostu Mánesův most TSK Praha
7 komentářů