Malaysia Airlines obnoví flotilu dálkových letadel, uspěl Airbus s modelem A330neo

Airbus A330neo v barvách Malaysia Airlines, vizualizace. Pramen: AirbusAirbus A330neo v barvách Malaysia Airlines, vizualizace. Pramen: Airbus

Airbusy A330neo nahradí u malajsijských aerolinií starší Airbusy A330-200 a A330-300.

Malajsijský letecký dopravce Malaysia Airlines částečně obnoví flotilu svých širokotrupých letadel. Jako nový typ těchto letounů si aerolinky vybraly Airbus A330neo. Předběžnou dohodu, která se týká akvizice 20 kusů A330-900, oznámil evropský výrobce v tiskové zprávě. Deset strojů bude zakoupeno přímo u Airbusu, deset bude pronajato od dublinské leasingové společnosti Avolon.

Airbusy A330neo se ve flotile Malaysia Airlines připojí k šesti dálkovým letadlům A350-900 a postupně nahradí 21 stárnoucích letadel A330ceo. Dopravce bude provozovat A330neo v konfiguraci dvou tříd pro 300 cestujících ve své síti pokrývající Asii, Tichomoří a Blízký východ. Dálková flotila Malaysia Airlines zahrnuje pouze letadla vyrobená společností Airbus. Akvizice strojů Airbus A330neo si díky tomu nevyžádá dodatečné náklady například na přeškolení posádek.

Na konci července registroval Airbus na model A330neo více než 270 pevných objednávek od více než dvaceti zákazníků po celém světě.

Malaysia Airlines sondovaly možnosti postupné obměny svých dálkových letadel řadu let. Dopravce zvažoval výhody případného kontraktu jak s americkým Boeingem, tak s evropským Airbusem. V jednu chvíli se zdálo, že Boeing v boji o nového zákazníka zvítězí. V roce 2017 dokonce malajsijský premiér během oficiální návštěvy Washingtonu podepsal prohlášení o záměru týkající se pořízení osmi Boeingů 787 Dreamliner. Dohoda měla hodnotu přes dvě miliardy dolarů. Malaysia Airlines se ale nakonec rozhodly americké stroje nenakupovat a téma modernizace bylo tehdy odloženo.

Partnerství s Airbusem ovšem neznamená, že aerolinky přerušily své obchodní vztahy s Boeingem. Zatímco flotilu dálkových letadel dopravce tvoří pouze stroje evropského výrobce, flotilu letadel na střední vzdálenosti tvoří pouze stroje Boeing 737-800. Malaysia Airlines plánují v budoucnu získat také desítky amerických letadel Boeing 737 MAX 8 a Boeing 737 MAX 10.

Tagy Airbus Airbus A330neo malaysia airlines
11 komentářů