Malaysia Airlines létají s prázdnými A380, chtějí zvýšit šanci na jejich prodej

Airbus A380 společnosti Malaysia Airlines. Foto: Adrian Pingstone / Wikimedia CommonsAirbus A380 společnosti Malaysia Airlines. Foto: Adrian Pingstone / Wikimedia Commons

Zatímco někteří dopravci se k A380 po pandemii vrátili, malajsijský dopravce s nimi už nepočítá.

K nezvyklé situaci dochází opakovaně na letišti v Kuala Lumpuru. Z ranveje vzlétne Airbus A380 domácího dopravce Malaysia Airlines bez cestujících, aby po pár desítkách minut přistál opět prázdný na stejném letišti.

Naposledy takto vzlétl deset let starý stroj ve čtvrtek, po půl hodině byl zpět na zemi. Lety mají ale svůj důvod: dopravce se snaží letadla zachovat v dobrém stavu jejich pravidelným provozem.

Na nezvyklé lety upozornil server Executive Traveller. „Lety jsou provozovány kvůli tomu, aby byla letadla udržena v dobrém stavu a připravena prakticky k okamžitému nasazení,“ řekl Giles Gilbert z Malaysia Airlines.

Dopravce se šesti letadly A380 už před rokem oznámil, že chce všechny prodat. Kupce ale zatím nenašel. Letouny A380 řada dopravců během pandemie odstavila a odepsala, nakonec se k nim ale vrátila: například Qatar Airways nebo Lufthansa. Malaysia Airlines se jich ale chtějí i nadále zbavit.

Tagy A380 Airbus A380 malaysia airlines
15 komentářů