Malaga bude testovat dvanáctimetrový autonomní autobus od Irizaru

Autonomní elektrobus Irizar pro Malagu. Pramen: IrizarAutonomní elektrobus Irizar pro Malagu. Pramen: Irizar

Malaga se stane prvním městem v Evropě, které vyšle do ulic autonomní elektrický autobus o délce 12 metrů. Dosud se

Malaga se stane prvním městem v Evropě, které vyšle do ulic autonomní elektrický autobus o délce 12 metrů. Dosud se experimentuje spíše se samostatnými mikrobusy. Autobus pro 60 cestujících dodá ve spolupráci s řadou partnerů španělský výrobce Irizar, pro kterého jde o vůbec první vyrobené autonomní vozidlo. O představení nového autobusu v Malaze informoval na svých stránkách Irizar a server Busworld.org.

Do provozu by se měl autobus dostat během několika měsíců, počítá se s ním na linku mezi přístavem a centrem. Vozit by tak měl především výletníky z lodí. Autobus bude mít dva režimy. Při jízdě na „autopilota“ bude využívat přesný naváděcí systém, bude zároveň napojen na řídící středisko, odkud bude v reálném čase sledován. Autobus ale bude moci vést i řidič.

První autonomní autobus Irizar vzešel po třech letech vývoje z projektu AutoMost financovaného Centrem pro průmyslový technologický rozvoj (CDTI) španělského ministerstva hospodářství. Cílem centra je vývoj technologií pro automatizaci vozidel pro městskou dopravu a průmyslové areály.

„Tento autobus je připraven pro pilotní test ve skutečných provozních podmínkách Malagy. Jde o první zkoušku s autobusem této velikosti ve Španělsku. Testy nám bezpochyby poskytnou data a zkušenosti z každodenního provozu, což přispěje k dalšímu pokroku,“ uvedl výkonný ředitel divize Irizar e-mobility Hector Olabegogeaskoetxea.

Podobná vozítka se už v zahraničí běžně testují, nedávno je ve čtvrti Aspern vypustil do ulic vídeňský dopravní podnik. Testy probíhaly či probíhají i v dalších městech, například ve švýcarském Sionu, rakouském Salcburku nebo francouzském Lyonu. V tuzemsku by rádo využilo autonomní vozítka například Letiště Praha, legislativa to ale zatím neumožňuje.

 

Tagy autonomní mobilita Irizar Malaga Španělsko
8 komentářů