Majitelé ČSA: Dál létáme, pracujeme na záchraně aerolinek

Boeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-700 společnosti Smartwings a Airbus A319 ČSA. Foto: Letiště Praha

Hromadné propouštění je podle dopravce jedním kroků v rámci restrukturalizace.

České aerolinie sice ohlásily podle Hospodářských novin úřadu práce možné propuštění až všech 436 lidí, majitelé letecké společnosti ale tvrdí, že k propouštění zatím nemusí dojít. Firma dál létá.

„Záměr hromadného propouštění, který ČSA oznámily úřadu práce je jedním z kroků restrukturalizačních opatření. Jde o záměr, neznamená, že dojde k propuštění počtu zaměstnanců uvedeného v záměru,“ řekla mluvčí skupiny Smartwings Group Vladimíra Dufková. Skupina Smartwings je většinovým vlastníkem Českých aerolinií. Reálně je ve firmě pracujících méně lidí, velká část provozního personálu je aktuálně na mateřské dovolené.

Předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Tereza Löffelmanová deníku Zdopravy.cz řekla, že plán na propouštění úřadu práce byl vedením firmy prezentován jako maximální a že ve skutečnost k tak silné redukci nemusí dojít. „Neřekli nám, jaký vývoj můžeme očekávat, nebyly oznámeny žádné konkrétní výpovědi,“ dodala Löffelmanová. Podle ní už k podobnému nahlášení všech zaměstnanců v minulosti došlo.

České aerolinie podle Dufkové dál zajišťují všechny naplánované let. „ČSA v žádném případě nezastavují provoz, probíhá restrukturalizační proces směřující k záchraně ČSA. ČSA budou i nadále operovat své lety, v maximálně úsporném režimu s ohledem na situaci na trhu,“ dodala Dufková. Aktuálně ČSA létají do pěti destinací: Amsterdamu, Moskvy, Kyjeva, Stockholmu a Paříže.

Českým aeroliniím tento týden vyprší stejně jako skupině Smartwings ochranné moratorium před věřiteli. Už na počátku února přišli majitelé ČSA s požadavkem na nevratnou pomoc ve výši miliardy korun. Argumentují i tím, že na rozdíl od jiných oborů stát nijak letecké dopravce nepodpořil a nekompenzoval. Podle Hospodářských novin je ve hře varianta, že Smartwings přežijí a ČSA skončí v insolvenci.

ČSA jsou pátou nejstarší leteckou společností na světě, v roce 2023 mohou oslavit 100 let od svého založení.

Tagy České aerolinie ČSA smartwings
81 komentářů