Majitel největšího letadla světa: nemáme přesné informace, snad je v pořádku

Antonov An-225. Foto: Antonov AirlinesAntonov An-225. Foto: Antonov Airlines

Na letišti v Hostomelu dál pokračují boje.

Ukrajinská letecká společnost Antonov Airlines v pátek večer poprvé od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu informovala o tom, zda je či není poškozeno i největší letadlo světa, Antonov An-225.

Nemáme přesné informace o letadle. Je na letišti v Hostomelu, kde dál pokračují boje. Podle posledních informací (24. 2. 2022) nebylo letadlo zasaženo,“ uvedla společnost na twitteru.

Jde o první oficiální vyjádření dopravce. Od včerejšího útoku na letiště, které je základnou pro letadlo, se objevují různé informace o osudu letadla. Pilot Dmitrij Antonov včera na facebooku uvedl, že letadlo je v pořádku.

Letadlo přezdívané jako Mrija je bezkonkurenčně největším letadlem na světě, zapojuje se i do přeprav pro NATO. Letadlo bylo vyrobeno v roce 1988, v roce 2018 prošlo velkými opravami a modernizací, které mají zaručit nejméně další čtvrt století provozu. Nová je například avionika i další systémy, opravou prošel jeden ze šesti motorů.

Jediný model tohoto stroje létá pod ukrajinskou registrací UR-82060. Maximální vzletovou hmotností letadla je 640 tun. Podle dat na Flightradar24.com bylo letadlo naposledy na počátku února v Dánsku, odkud se vrátilo na letiště Hostomel.

Tagy An-225 Antonov Airlines Antonov An-225
27 komentářů