Lufthansa vrátí A380 do provozu, superjumbo zažívá vzkříšení

Airbus A380 v barvách Lufthansy. Foto: LufthansaAirbus A380 v barvách Lufthansy. Foto: Lufthansa

Navrácením největšího osobního letadla do flotily reaguje společnost na strmý nárůst poptávky.

Německá aerolinka Lufthansa v tiskové zprávě oznámila, že od léta příštího roku vrátí do provozu Airbus A380. Potřeba zařadit největší dopravní letadlo světa zpátky do aktivní flotily vychází z velkého nárůstu poptávky po létání a zpožděných dodávek objednaných letadel. Společnost v současné době posuzuje, kolik A380 bude reaktivováno a kam budou létat.

Lufthansa má stále čtrnáct Airbusů A380, po uzemnění na začátku pandemie jsou však odstavené na letištích ve Španělsku a Francii. Šest letadel již bylo prodáno, osm kusů zůstává ve flotile dopravce.

Superjumbo tak získává nový život, během pandemie mu téměř nikdo nepřipisoval naději na zářivou budoucnost. Jeho výrobu Airbus na konci minulého roku ukončil. Velká část původních provozovatelů k němu však opět nachází cestu. Například u Lufthansy ale nebude reaktivace okamžitou záležitostí, podle generálního ředitele společnosti Carstena Spohra, má momentálně jen 14 pilotů povolení s letounem létat. Přeškolení na větší typ čeká piloty Airbusů A350.

Návrat čtyřmotorového obra na nebe přichází navzdory vysokým cenám paliv. Již tak levnější provoz dvoumotorových strojů by byl nyní ještě výhodnější. Nejedna letecká společnost se však potýká s opožděnými dodávkami objednaných letadel, což je případ právě Lufthansy, která čeká na nové Boeingy 777X či 787 Dreamliner. Aerolinky ale trápí i nedostupnost volných strojů, nízký počet palubního personálu ale i zaměstnanců letišť.

Tagy A380 Airbus A380 Lufthansa
47 komentářů