Lufthansa váhá nad státní pomocí, dozorčí rada odložila své rozhodnutí. Nechce omezení na letištích

Průlet A320 registrace D-AIPA na závodem Airbusu v Hamburku. Foto: LufthansaPrůlet A320 registrace D-AIPA na závodem Airbusu v Hamburku. Foto: Lufthansa

Měla to být na první pohled jen formalita: navrženou státní pomoc měla dnes schválit dozorčí rada Lufthansy a Evropské komisi

Měla to být na první pohled jen formalita: navrženou státní pomoc měla dnes schválit dozorčí rada Lufthansy a Evropské komisi měla odejít žádost o schválení balíčku v hodnotě 9 miliard eur. Plánovaná záchrana Lufthansy ale nečekaně zadrhla.

Dozorčí rada letecké společnosti dnes projednala celý balíček a jeho podmínky, nakonec ale odmítla rozhodnout a finální verdikt ještě odložila. O kroku informovala Lufthansa v tiskové zprávě.

Důvodem jsou podmínky Evropské komise pro schválení státní podpory. Ta chce, aby se Lufthansa vzdala části slotů na svých hlavních letištích v Mnichově a Frankfurtu. „To by vedlo k oslabení pozice Lufthansy na těchto klíčových základnách,“ uvedla firma v prohlášení. Chce proto ještě propočítat, jaké ekonomické dopady by tento krok měl na splácení státní podpory.

Německý fond pro hospodářskou stabilizaci WSF schválil v pondělí balíček pomoci devět miliard eur (245 miliard Kč). Pomoc zahrnuje majetkovou injekci vlády, která získá v největší německé letecké společnosti podíl 20 procent koupí nových akcií za 300 milionů eur. Bude mít také dvě křesla v představenstvu. Tento podíl by WSF chtěl odprodat do konce roku 2023.

WSF také investuje do Lufthansy 5,7 miliardy eur prostřednictvím tiché účasti, což znamená, že získá kapitál bez hlasovacích práv. Část tohoto podílu bude možné vyměnit za dodatečný majetkový podíl v objemu pěti procent, pokud by Lufthansa nesplácela úroky nebo by ji vláda chtěla ochránit před převzetím. Tichá účast zahrnuje platbu čtyřprocentního úroku pro letošní a příští rok. Úrok by se měl postupně zvyšovat až na 9,5 procenta, aby byla firma motivována k rychlému splacení pomoci.

Lufthansa rovněž získá syndikovaný úvěr až tři miliardy eur na tři roky od státní banky KfW a soukromých bank.

Tagy Lufthansa
10 komentářů