Lufthansa se dohodla s piloty na úsporných opatřeních

Airbus A320neo. Foto: LufthansaAirbus A320neo. Foto: Lufthansa

Lufthansa se dohodla s piloty na úsporných opatřeních výměnou za záruku pracovních míst nejméně do konce března 2021. Největší německé

Lufthansa se dohodla s piloty na úsporných opatřeních výměnou za záruku pracovních míst nejméně do konce března 2021. Největší německé aerolinky ve středu oznámily, že se na krizovém plánu domluvily s odborovou organizací Vereinigung Cockpit (VC). Doufají, že se jim tak podaří snížit ztráty způsobené koronavirem.

Piloti, kterých Lufthansa zaměstnává asi 5000, se výměnou za garanci zaměstnání vzdají příplatků při práci v režimu kurzarbeit a dotování firemních penzí. Dříve dohodnuté zvýšení tarifních mezd pak začne platit až od příštího roku. Firmě se před časem podařilo uzavřít podobnou dohodu i s členy palubního personálu.

Lufthansa vykázala za druhé čtvrtletí navzdory snižování nákladů rekordní provozní ztrátu 1,7 miliardy eur (44,4 miliardy Kč). Je to nejhorší výsledek za 67 let existence podniku. O rok dříve měla největší letecká společnost v Evropě zisk 754 milionů eur. Začátkem tohoto měsíce uvedla, že odvětví letecké dopravy se na úroveň před koronavirovou krizí patrně nedostane dříve než v roce 2024.

Neveselé zprávy přišly i z druhé strany Atlantiku. Společnost LATAM Airlines, která je největším leteckým přepravcem v Jižní Americe, ve druhém čtvrtletí v důsledku koronavirové krize prodělala 890 milionů dolarů (zhruba 19,5 miliardy Kč). Firma rovněž oznámila, že od března propustila 12.600 lidí. Počet jejích zaměstnanců se tak snížil téměř o 30 procent, napsala agentura Reuters.

Společnost LATAM byla v květnu nucena požádat o bankrotovou ochranu před věřiteli. „Covid-19 má velmi významný dopad, což se odráží ve výsledcích podniku,“ uvedl finanční ředitel firmy Ramiro Alfonsin. Dodal, že zaměstnance v září čeká snížení mezd o dalších 20 procent po březnové redukci o polovinu.

Firma již dříve uvedla, že v příštích letech bude muset fungovat jako menší přepravce než dříve. Zatím není jasné, zda v budoucnosti přikročí k dalšímu snižování počtu zaměstnanců, upozornila agentura Reuters.

ČTK

Tagy LATAM Lufthansa
Žádné komentáře