Lufthansa reaktivuje další dva Airbusy A380, do dvou let vrátí na nebe všech osm

Airbus A380 společnosti Lufthansa při výcvikovém letu v Praze. Foto: Petr JurišAirbus A380 společnosti Lufthansa při výcvikovém letu v Praze. Foto: Petr Juriš

Všechna superjumba budou mít základnu v Mnichově.

Německá letecká společnost Lufthansa oznámila zařazení dalších dvou Airbusů A380 zpátky do aktivní flotily. Celkem tak plánuje dopravce provozovat od roku 2025 osm čtyřmotorových obrů. Všechna jeho reaktivovaná superjumba létají a budou i nadále létat na spojích z Mnichova, kde mají základnu.

Poprvé od vypuknutí celosvětové pandemie se objevily A380 v barvách Lufthansy v ostrém provozu s cestujícími na začátku června. Nasazeny byly linkách z Mnichova do Bostonu a na letiště JFK v New Yorku. Ještě předtím létaly na výcvikových letech i do Prahy, kam občas zavítají i v posledních týdnech.

Do konce letošního roku plánuje dopravce reaktivovat čtyři Airbusy A380. Kromě již zmíněných destinací budou létat také do Bangkoku a Los Angeles. Na lince do Kalifornie a na spoji do thajské metropole by se měly objevit během podzimu.

Jako důvod reaktivace letadel pro až 509 cestujících byl již dříve označen silný nárůst poptávky. Aerolinka původně provozovala flotilu čtrnácti Airbusů A380, šesti se už dříve zbavila. Ty, jejichž reaktivaci oznámila nyní, jsou její nejstarší superjumba. Náklady na opětovné uvedení do provozu tak budou vyšší. Půjde o registrace D-AIMA a D-AIMB.

Zatímco u leteckých společností, jako je právě Lufthansa nebo také Emirates, British Airways, Singapore Airlines, Etihad či Qatar Airways, se návrat A380 minimálně dočasně podařil, například China Southern s nimi už nepočítá. Do pouště v USA je sice vyslala již dříve, definitivní vyřazení potvrdila ale až v nedávno publikované finanční zprávě. Podobný osud potkal například superjumba u Air France.

 

Tagy A380 Airbus A380 China Southern Lh Lufthansa
10 komentářů