dkv-spojujeme

Lufthansa přistoupila na podmínky Evropské komise, kvůli státní pomoci se dobrovolně zmenší

Airbus A320neo společnosti Lufthansa v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comAirbus A320neo společnosti Lufthansa v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Vedení německých aerolinek přistoupilo na podmínky Evropské komise, aby se výměnou za státní pomoc německé vlády vzdalo celkem 24 slotů

Vedení německých aerolinek přistoupilo na podmínky Evropské komise, aby se výměnou za státní pomoc německé vlády vzdalo celkem 24 slotů na letištích ve Frankfurtu a Mnichově. Výměnou za to získá zhruba 9 miliard eur, což je největší státní pomoc aerolinkám v historii. Pomoc musí ještě schválit dozorčí rada, která v týdnu jednání přerušila právě kvůli této podmínce. Tečku za pomocí musí udělat ještě valná hromada.

Dohodu dnes oznámila Lufthansa. Německu se podařilo zmírnit podmínky požadované Evropskou komisi na celkem 24 slotů na hlavních základnách Lufthansy v Mnichově a Frankfurtu. Rok a půl může sloty převzít pouze nový dopravce na těchto letištích. Pokud žádný této možnosti nevyužije, budou je moci převzít stávající dopravci. Sloty mohou převzít pouze evropští dopravci, kteří sami neobdrželi výraznou státní pomoc.

Kvůli podmínce Evropské komise v týdnu dozorčí rada odmítla přijmout rozhodnutí z obav o oslabení pozice aerolinek na klíčových trzích. Znovu bude rozhodovat příští týden.

Záchranný balíček největším evropským aerolinkám schválil nový německý fond pro hospodářskou stabilizaci WSF v pondělí. Pomoc zahrnuje majetkovou injekci vlády, která získá v největší německé letecké společnosti podíl 20 procent koupí nových akcií za 300 milionů eur. Bude mít také dvě křesla v představenstvu. Tento podíl by WSF chtěl odprodat do konce roku 2023.

WSF také investuje do Lufthansy 5,7 miliardy eur prostřednictvím tiché účasti, což znamená, že získá kapitál bez hlasovacích práv. Letecká společnost rovněž získá syndikovaný úvěr až tři miliardy eur na tři roky od státní banky KfW a soukromých bank.

Tagy Lufthansa Lufthansa Group
8 komentářů